:

Szerző: Bizó Dániel

2009. október 7. 18:05

A Compal a világ legnagyobb notebookgyártója

A Quanta először idén áprilisban vesztette el szerződéses notebookgyártói elsőségét, a most azonban egy teljes negyedévben maradt alul a Compallal szemben, derül ki a Digitimes által összegyűjtött adatokból.

A tajvani Digitimes elektronikai ipari lap úgy tudja, hogy a Compal szállításai szeptemberben is felülmúlták a Quantáét, ugyanis nagyjából 3,9 millió notebookot adott át ügyfeleinek, míg a Quanta teljesítési mennyisége 3,6-3,8 millió közé esett. Ennek eredményeként a harmadik negyedévet a Compal 10,4, míg a Quanta 9,7-9,9 millió notebook leszállításával zárta.

Hosszú évek óta ez az első negyedév, mikor nem a Quanta a világ legnagyobb notebookgyártója, és több mint egy évtizede megszakítás nélkül a legnagyobb szerződéses gyártó volt. A cég előnye korábban tetemes volt, és magabiztos távolságból pillantott vissza riválisaira. A tavalyi év második felétől követően azonban morzsolódni kezdett fölénye, mígnem az idei év elejére a Compal már a sarkában lihegett, míg áprilisban sikerült megelőznie, akkor még csak átmenetileg.

A Compal előretörését valószínűleg az magyarázza, hogy a vállalat sokkal jobban fókuszált az olcsóbb modellek termelésére, és a válság törést okozott a piaci tendenciákban, hirtelen kedvezőbb pozícióba hozva a Quantával szemben a Compalt, mely harmadával alacsonyabb átadási árakhoz szokott hozzá.

Erre alapozva a cég rengeteg netbook és olcsó notebook legyártására kapott megrendelést, ahogyan a PC-szállítók  növelték az olcsóbb termékek arányát a mixen belül. A Digitimes ismeretei szerint a Compal különösen remekül helyezkedett a Dell és az Acer megrendeléseinél, és ez segítette hozzá a sikerhez.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.