Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Történelmi csúcson a kozmikus sugárzás

Bizó Dániel, 2009. október 05. 15:44
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Történelmi csúcson áll a kozmikus sugárzás erőssége, figyelmeztet a NASA. A hivatal szerint mindezt a Nap aktivitásának átmeneti minimuma magyarázza. A növekvő sugárzás kockázatot jelenthet a mikroelektronika számára, bár a NASA szerint a veszély továbbra sem jelentős.

hirdetés

Nem egészséges a számítógépeknek

A NASA űrben végzett mérései szerint a kozmikus sugárzás intenzitása közel 20 százalékkal magasabb az elmúlt 50 év során mért csúcsnál, és tovább emelkedhet. Ez arra kényszerítheti a űrhajózási hivatalt, hogy újragondolja az űrbéli járműveinek és az asztronauták védelmét. A kozmikus sugarak (nem összekeverendő a mikrohullámú kozmikus háttérsugárzással), melyekről a NASA beszél, a Naprendszeren kívülről származó nagyenergiájú részecskék, melyek tipikusan szupernóva robbanásokból származó protonok és atommagok, a fénysebesség közelében száguldva keresztül a világűrön.

A megnövekedett kozmikus sugárzás növeli annak kockázatát, hogy egy műhold vagy földi számítógépes vagy kommunikációs rendszer meghibásodjon - a műhold esetében ennek valószínűsége természetesen sokkal nagyobb. A mai modern chipekben található rendkívül miniatűr áramkörök, melyek néhány tucat nanométer széles struktúrákból épülnek fel, érzékenyek az atomi és szubatomi besugárzásra, melyek megzavarhatják az áramkör működését - a legrosszabb esetben észrevétlenül, a hibaellenőrző mechanizmusok vagy a felhasználó tudta nélkül.

Nem véletlen, hogy a kritikus környezetbe szánt processzorokat például neutron besugárzással tesztelik, hogy mennyire ellenállóak a bithibákkal szemben, vagyis mikor véletlenszerűen megváltozik egy bináris érték, ami hibás számítást, az adat sérülését vagy a rendszer lefagyását is eredményezheti. Mindez egy PC-ben tipikusan nem okoz jelentős veszélyt, az olyan szerverekben, tárolókban viszont, melyek például pénzügyi folyamatokat vagy közlekedésirányítási feladatokat szolgálnak ki, elfogadhatatlan a hiba, az adatok és számítások maximális megbízhatósága alapvető követelmény.

Gyengült a Nap védelme

A magyarázat szerint mindezt az okozza, hogy a Nap ciklikus tevékenysége a minimumot közelíti, ami azt jelenti, hogy csökken a Nap mágneses ereje, valamint a napszél is gyengébb, ahogyan a nap elektromos védőburka is vékonyabbá válik. Ezek együttes hatása az, hogy a hélioszféra kevésbé eredményesen tud ellenállni a csillagközi térből érkező részecskékkel szemben, és több jut el sikeresen a Földig.

A NASA úgy véli, hogy a naptevékenység minimumához közeledve akár további 10 százalékponttal növekedhet a kozmikus részecskék előfordulásának gyakorisága, ugyanakkor mindez elméletileg nem okozhat problémát a Föld magnetoszférájának. A hivatal szerint a Föld történetében voltak ennél sokkal rosszabb időszakok, mikor a jelenlegi szint háromszorosát tették ki a kozmikus sugarak, amit a jégpáncélokban talált berillium izotópok bizonyítanak. Igaz, évezredekkel ezelőtt nem számítógépek pontos működésén múlt az emberiség mindennapi élete.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.