Szerző: Bányai György

2009. október 5. 12:30

Részletek a Nikon projektoros fényképezőgépéről

A Nikon a kompakt gépházba nem csak egy rejtett optikás, 12 megapixeles fényképezőt épített, hanem egy kivetítőt is, mely fényerő tekintetében felveszi a versenyt a ma már kapható zsebprojektorokéval.

A Nikon augusztus 9-én jelentkezett a CoolPix S1000pj kompakt fényképezőgépével, mely először kínálja az elkészült fényképek és videók falra vetítésének lehetőségét. A parányi gépház nagyjából akkora, mint a gyártó többi, rejtett optikával szerelt kompaktja, tehát a beépített vetítő által igényelt hely nem járt együtt a nagyobb mérettel. A mérnökök számára a kis méret elérése mellett a hőtermelés alacsonyan tartása volt a másik elérendő cél, melyet sikeresen el is értek, a fényképező vetítő üzemmódban sem melegszik 45 Celsius fok fölé.

\"\"

A 12 megapixeles, négyszeres zoomra alkalmas, rejtett optikával szerelt CoolPix S1000pj belterének középső részében található a vetítő, ezért a burkolat két szélére szorultak a fényképezéssel kapcsolatos alkatrészek, így az optika és az akkumulátor gyakorlatilag a szokásos helyen maradhatott. Az alkalmazott vetítőmodul a Nikon saját fejlesztése, és felveszi a versenyt a már megvásárolható pikoprojektorokkal. A gyártó szerint a plusz lehetőség beépítése azért vált szükségessé, mert még a három hüvelykes kijelzők is csak két-három ember számára teszik lehetővé a képek, illetve a videók megtekintését, így az élmények megosztása több ember számára a fényképező segítségével csak akkor válhat igazán kényelmessé, ha azt egy, a gépházba épített projektor vetíti a burkolatnál nagyobb méretű képméretben. A Nikon egyébként nagyobb, akár tükörreflexes gépvázakba is beépítheti a vetítőt a későbbiekben.

\"\"
A CoolPix S1000pj felépítése

A Nikon által fejlesztett vetítő fehér LED fényforrást alkalmaz, valamint LCD-képalkotó eszközt, e két részegységet beszállítók adják a modulhoz, azonban a Nikon mérnökei tervezték az ezeket tartalmazó modult és a benne található egyszerűsített felépítésű (aszférikus lencsetagokat nem tartalmazó) lencsét is, hogy a hőelvezetésre és a hőelosztásra a lehető legnagyobb gondot fordították, hiszen a nagy alkatrészsűrűség igencsak kedvez a megrekedő hőnek. Abban azonban már a tervezés kezdeti szakaszában megállapodtak a készítők, hogy ventilátort a gépházba nem építenek.

Maga a fényképező 99,5x62,5x23 milliméteres méretekkel büszkélkedhet, a vetítőt nem alkalmazó CoolPix S70 az összehasonlítás kedvéért 96,5x60,5x20 milliméter, a két kamera közel azonos lehetőségekkel rendelkezik a fényképezés terén. Az S1000pj projektora 10 lumen fényerőt és VGA-felbontást kínál, a beépített akkumulátor egyórás vetítési időre elegendő kapacitású, ezek a jellemzők az MPro110 mikroprojektorhoz teszik hasonlatossá.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról