Szerző: Koi Tamás

2009. október 1. 16:48

Nem tudták elgáncsolni a roamingrendeletet a szolgáltatók

Szinte biztos, hogy nem helyezik hatályon kívül az európai mobilszolgáltatók barangoláskor alkalmazott tarifáit hatóságilag szabályozó uniós roamingrendelet, hiába fordult négy brit operátor a helyi legfelsőbb bírósághoz.

HIRDETÉS

Az uniós roaming árát hatósági szinten maximáló rendelet 2007-ben lépett hatályba, hatására a nemzetközösség, illetve a csatlakozó országok (például Izland és Norvégia) lakói számára még abban az évben 49 eurócentre csökkent a hívásindítás, és 24 eurócentre a hívásfogadás díja az Európai Unió összes tagállamában. A rendelet értelmében a tarifák minden évben tovább csökkennek, míg végül 2011-re elérik a 35 és 11 eurócentes szintet.

Az egységes roaming árszabás legfőbb európai szószólója, a karakán távközlési biztos, Viviane Reding volt, aki ellentmondást nem tűrően többször is kifejtette, hogy a szolgáltatók által alkalmazott roamingdíjak aránytalanul magasak, a szabadáras rendszer pedig egyértelműen szembemegy az egységes európai piac koncepciójával, ezért európai szintű beavatkozással, ha kell hatósági szigort bevetve töri le a tarifákat.

Próbálkoznak

A rendeletben foglaltakat - bevételeit féltve - több operátor is nyíltan bírálta, Nagy-Britanniában a négy nagy szolgáltató, az Orange, az O2, a T-Mobile és a Vodafone egységesen támadta meg a Legfelső Bíróságon a helyi jogrendbe átültetett szabályozást. Az angol testület végül az Európai Bíróságot kérte fel állásfoglalásra annak kapcsán, hogy az európai szabályozás a megfelelő jogi keretek közt jött-e létre, illetve az egész EU-ra kiterjedő hatósági árszabályozás nem sérti-e a tagállamok függetlenségét.

Az Európai Bíróság ugyan még nem tette közzé hivatalos állásfoglalását az ügyben, de a testület jogtanácsosának javaslata alapján aligha kérdéses, hogy elutasítja a mobilszolgáltatók kifogásait. Poiares Maduro kifejtette, a törvény egyértelműen az uniós belső piac érdekét szolgálja, ezért nem javasolja annak hatályon kívül helyezését. \"Az országon belül és a tagországok közt bonyolított hívások ára közti jelentős különbség elriaszthatja a fogyasztókat a roamingszolgáltatás igénybevételétől. Ez hátrányosan hat az uniós belső piacra, mivel akadályozza a szolgáltatások, áruk és a tőke szabad áramlását\" - mondta el Maduro.

Az uniós roamingtarifák legutóbb július elsején csökkentek 43 és 19 eurócentre az eurózónában, Magyarországon azonban az áfaemelés és az árfolyamváltozás hatására az uniós roaming percdíja ennek ellenére is nagyjából 20 és 10 százalékkal nőtt. Ezt ellensúlyozza valamelyest, hogy a szolgáltatóknak a külföldről kezdeményezett hívások harmincadik másodpercétől és a külföldön fogadott hívások első másodpercétől kezdve másodpercalapú számlázást kell alkalmazniuk.

Az uniós beszédroaming hatósági árszabályozását idén az SMS-ek és az adatroaming árának jelentős mérséklése követte, hasonló céllal. Július elsejétől legfeljebb nettó 11 eurócentbe kerülhet egy rövid szöveges üzenet, míg a mobilnet-adatforgalom nagykereskedelmi tarifája megabájtonként legfeljebb 1 euró lehet (ez a díj 2011 júliusáig a felére csökken majd).

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 06:27

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.