:

Szerző: Bizó Dániel

2009. október 12. 10:32

Helyet cserélt a DDR2 és a DDR3

Rohamosan drágulnak a DDR2 DRAM chipek, és a napi kereskedésben már többek kérnek értük, mint a DDR3 lapkákért. A szerződéses moduláraknál is megtörtént a helycsere.

Szeptember végén számoltunk be róla, hogy a vártnál gyorsabban emelkedik a DDR2 memóriachipek ára, és gyorsan közelítenek a DDR3 memóriához. A DRAMeXchange üzletkötési adatai alapján a gigabites, 800 megahertzes DDR2 DRAM két hét alatt 17 százalékkal drágult meg múlt hét péntekig, és a mai hétfői kereskedésben is feljebb lendül, így összesen 22 százalékos már az emelkedés.

Egy gigabit DDR2 ára jelenleg 2,25-2,5 dollár között alakul, ami nagyjából nettó 40 dolláros 2 gigabájtos gyártói, és 10-11 ezer forintos kiskereskedelmi modulárakat vetít előre a következő hónapok során. A hosszú távra lekötött, szerződéses modulárak mintegy 25 százalékos lemaradásban vannak a chipárakhoz képest, míg a kiskereskedelemben lévő legolcsóbb modulok árszintje nagyjából a gyártók jelenleg átadási áraival vannak egy szinten, mindez drámai mértékű drágulást jelez. Az elmúlt két évben a piac fenntarthatatlanul alacsony DDR2 árakhoz szokott hozzá, mely a DRAM-gyártók költségszintje alá ment, és dollármilliárdos veszteségeket okozott számukra. A memóriaipari túltermelésbe tönkrement Európa egyetlen gyártója, a német Qimonda.

A DDR2 múlt hét csütörtökön utasította először maga mögé a DDR3-at, és azóta egyre növekszik a szakadék. Mindez nem csak a chipárakra vonatkozik, hanem a modulokra is. A különbség egyelőre minimális, azonban ahogyan a gyártók gyors ütemben terelik át gyártókapacitásaikat a DDR3 iránti növekvő kereslet kielégítése érdekében, ez az olló várhatóan tovább nyílik, ahogyan ez az előző technológiaváltásoknál is történt. A memóriaipart a méretgazdaságosság hajtja, így a legalacsonyabb árakat a legnagyobb mennyiségben előállítható termékek érik el, ezzel a kisebb volumenű DRAM chipek jelentős felárat hordoznak magukban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.