Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Ingyenreklámot csinál az EU az iPhone-nak

Koi Tamás, 2009. szeptember 30. 17:08
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Kemény hangú nyilatkozatot adott ki hétfőn Meglena Kuneva uniós fogyasztóvédelmi biztos: ha bebizonyosodik, hogy az Apple iPhone-jai veszélyesek, gondolkodás nélkül kitiltja őket az európai piacokról.

A túlmelegedő, felrobbanó iPhone 3G (S) készülékekről a megjelenésük óta keringenek rémtörténetek, melyeket a telefon sikerére építve előszeretettel kap fel a média. Az uniós tagországok közül Németországból, Franciaországból, és Nagy-Britanniából jelentett "problémás esetek" a nemzetközösség fogyasztóvédelmi biztosának, Meglena Kunevának is felkeltették az érdeklődését, aki hivatalból vizsgálatot indított az ügyben, ezzel óhatatlanul nem kis reklámot csapva a terméknek.

Az iPhone készülékeket most Franciaországban, laboratóriumi körülmények közt vizsgálják, hogy eldöntsék, csakugyan szériahibáról van szó, vagy a nem rendeltetésszerű használat váltotta ki a telefonok akkumulátorának túlhevülését, illetve néhány esetben a kijelző spontán felrobbanását. "Meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a telefonok valóban veszélyesek-e. Ha a francia hatóság ezt megerősíti, kész vagyok a fogyasztók érdekében cselekedni" - nyilatkozta Kuneva.

Az Apple a korai eseteket többnyire "izolált problémáknak" nevezte, illetve a a felhasználó felelősségét hangoztatta a meghibásodásokkal kapcsolatosan, a gyártó az uniós vizsgálati szakaszban azonban már árnyaltabban fogalmazott, elismervén, hogy több tulajdonos jelezte az akkumulátor túlhevülését.

Az Apple iPhone 3G S mobiltelefonokban a megszokottól eltérően nem cserélhető az akkumulátor, a készülékekben egy fixen beépített, 3,7 voltos, 1200 mAh-s lítiumpolimer áramforrás található. Korántsem biztos ugyanakkor, hogy a túlmelegedést az akkumulátor okozza: az új iPhone-ba egy sokkal gyorsabb és komplexebb processzor került, mint elődjeibe, nem véletlenül utal a típusjelzés "S" betűjele a sebességre. A gyorsabb processzor pedig - legalábbis elméletben - többet is fogyaszt, ebből kifolyólag jobban is melegszik, mint a korábban alkalmazott típus.

A telefont itthon a T-Mobile forgalmazza, így megkerestük a cég sajtóirodáját, ahol lapunk kérdésére elmondták, hogy az iPhone túlmelegedése, vagy bármiféle, ebből eredő sérülés miatt eddig senki nem reklamált.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.