Szerző: Koi Tamás

2009. szeptember 30. 17:08

Ingyenreklámot csinál az EU az iPhone-nak

Kemény hangú nyilatkozatot adott ki hétfőn Meglena Kuneva uniós fogyasztóvédelmi biztos: ha bebizonyosodik, hogy az Apple iPhone-jai veszélyesek, gondolkodás nélkül kitiltja őket az európai piacokról.

A túlmelegedő, felrobbanó iPhone 3G (S) készülékekről a megjelenésük óta keringenek rémtörténetek, melyeket a telefon sikerére építve előszeretettel kap fel a média. Az uniós tagországok közül Németországból, Franciaországból, és Nagy-Britanniából jelentett \"problémás esetek\" a nemzetközösség fogyasztóvédelmi biztosának, Meglena Kunevának is felkeltették az érdeklődését, aki hivatalból vizsgálatot indított az ügyben, ezzel óhatatlanul nem kis reklámot csapva a terméknek.

Az iPhone készülékeket most Franciaországban, laboratóriumi körülmények közt vizsgálják, hogy eldöntsék, csakugyan szériahibáról van szó, vagy a nem rendeltetésszerű használat váltotta ki a telefonok akkumulátorának túlhevülését, illetve néhány esetben a kijelző spontán felrobbanását. \"Meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a telefonok valóban veszélyesek-e. Ha a francia hatóság ezt megerősíti, kész vagyok a fogyasztók érdekében cselekedni\" - nyilatkozta Kuneva.

Az Apple a korai eseteket többnyire \"izolált problémáknak\" nevezte, illetve a a felhasználó felelősségét hangoztatta a meghibásodásokkal kapcsolatosan, a gyártó az uniós vizsgálati szakaszban azonban már árnyaltabban fogalmazott, elismervén, hogy több tulajdonos jelezte az akkumulátor túlhevülését.

Az Apple iPhone 3G S mobiltelefonokban a megszokottól eltérően nem cserélhető az akkumulátor, a készülékekben egy fixen beépített, 3,7 voltos, 1200 mAh-s lítiumpolimer áramforrás található. Korántsem biztos ugyanakkor, hogy a túlmelegedést az akkumulátor okozza: az új iPhone-ba egy sokkal gyorsabb és komplexebb processzor került, mint elődjeibe, nem véletlenül utal a típusjelzés \"S\" betűjele a sebességre. A gyorsabb processzor pedig - legalábbis elméletben - többet is fogyaszt, ebből kifolyólag jobban is melegszik, mint a korábban alkalmazott típus.

A telefont itthon a T-Mobile forgalmazza, így megkerestük a cég sajtóirodáját, ahol lapunk kérdésére elmondták, hogy az iPhone túlmelegedése, vagy bármiféle, ebből eredő sérülés miatt eddig senki nem reklamált.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról