Szerző: Bodnár Ádám

2009. szeptember 30. 10:12

Összevonná PC- és nyomtatógyártó részlegeit a HP

A Wall Street Journal bennfentes értesülései szerint a HP ismét összevonja PC-gyártó és nyomtatási üzletágát, az utolsó simításokat most véglegesíti Mark Hurd, a cég elnök-vezérigazgatója.

Egyre sikeresebb PC-részleg

A nyomtatógyártás és -értékesítés a HP egyik legsikeresebb tevékenysége, azonban az utóbbi időben a nyomtatópiac növekedése megállt, a felhasználók a digitális fényképezőikkel készített képeiket már inkább az interneten osztják meg, vállalati környezetben pedig előtérbe kerül a papírmentes iroda. A HP legutóbbi, július 31-én lezárt negyedévében a nyomtatási divízió forgalma 20 százalékkal csökkent. A különféle elemzőcégek is igen borús képet festenek a nyomtatópiacról, a Gartner szerint az első félévben negyedével estek az eladások és a második félévben sincs remény a javulásra, de már a recesszió kitörése előtt is stagnált a piac, csak a fejlődő országokban nőttek számottevően az eladások.

A HP az elmúlt évek során számos erőfeszítést tett annak érdekében, hogy a nyomtatógyártó részleget újra növekedési pályára állítsa, a cég több felvásárlást is végrehajtott, hogy megjelenjen a professzionális nyomtatási területen, azonban ezek az elképzelések eddig nem jártak sikerrel. A HP pár hete jelentette be, hogy a nyomtatógyártó divízión belül önálló tevékenységgé szervezi az üzleti nyomtatási szolgáltatásokkal foglalkozó részleget, amelyektől nagy eredményeket vár. Piaci elemzők is úgy vélik, a vállalatok körében nagy igény van menedzselt nyomtatási szolgáltatásokra, illetve a nyomtatók használatával kapcsolatos tanácsadásra, beleértve például az eszközpark optimalizálását.

A HP bevétele és profitja üzletágak szerinti megoszlásban
\"\" \"\"
\"\"

Míg a nyomtatógyártó részleg az utóbbi években lejtmenetben volt, a PC-gyártási tevékenység Mark Hurd alatt szárnyalni kezdett. A Fiorina-korszakban szenvedő, a nyereséghatáron egyensúlyozó üzletág élére 2005-ben a Palmtól Todd Bradley érkezett, az ő vezetése alatt a Personal Systems Group megrázta magát, stabilan nyereségessé vált, először befogta, majd megelőzte a Dellt a világ legnagyobb PC-gyártója címért folyó versenyben.A legutóbbi negyedévben a PC-gyártó részleg 8,43 milliárd dolláros forgalom mellett 386 milliós üzemi eredményt ért el, a nyomtatógyártó divízió 5,7 milliárdos bevételre 960 milliós eredményt, amelynek túlnyomó részét a kellékanyagok tették ki.

Mi lesz Joshival?

A Wall Street Journal úgy tudja, Hurd már korábban határozott az átszervezésről, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a nyomtatópiacon korlátozottá válnak a cég lehetőségei. A fogyasztói és a vállalati érában is a nyomtatás erőteljesen kötődik a PC-használathoz annak ellenére, hogy számos készülékkel lehet már PC nélkül is nyomtatni. Ebből a szempontból logikus lenne a két részleg házasítása.

A hírek szerint a nyomtatási részleggel \"beoltott\" PC-gyártó részleget is Todd Bradley irányítja majd. Egyelőre nem tudni, a cégen belül milyen feladatot szánnak Vyomesh \"V.J.\" Joshinak, aki 1980 óta dolgozik a HP-nál és nyolc éve áll a nyomtatási és képalkotási üzletág élén. Egyes infomációk szerint akár el is hagyhatja a HP-t, állítólag több ajánlatot is kapott más vállalatok elnök-vezérigazgatói pozícióira.

2005-ben, még Carly Fiorina vezetése alatt a HP egyszer már összevonta a nyomtatási és a PC-gyártó részleget, akkor még Joshi irányítása alatt. Fiorina azt várta, hogy a nyomtatási üzletág élén sikert sikerre halmozó Joshi fel tudja rázni az akkor még szenvedő PC-gyártó részleget. Azonban nem sokkal ezt követően Fiorinát az igazgatótanács kirúgta, az újonnan érkező Mark Hurdnek pedig egyik első lépése volt az üzletágak szétválasztása, alig öt hónappal azután, hogy egyesítették őket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról