:

Szerző: Koi Tamás

2009. szeptember 29. 14:47

Hazai összefogás a Blu-ray mellett

Összefognak a Blu-ray lejátszókat gyártó cégek hazai képviseletei és a filmforgalmazók, hogy a Sony kék lézeres formátumának magyarországi ismertségén és népszerűségén javítsanak. Az efféle szövetség példa nélküli a szakma hazai történelmében, más kérdés, hogy egyelőre csak a célok ismertek, az eszközök nem.

Magyarországon bár a HDTV-k ma kétségtelenül a legnépszerűbb műszaki cikkek, a lapostévék képességeit igazán megvillantó tartalmakra egyelőre jóval szerényebb igény mutatkozik. Asztali Blu-ray lejátszóból (beleértve a lemezek lejátszására képes PlayStation 3-at is) eddig 40 ezer fogyott az országban a Gfk adatai szerint, és hiába kapható több mint kétszáz lokalizált Blu-ray kiadvány, ha ezekből egyenként az ezerdarabos értékesítési számot is alig sikerül hozni.

A hazai filmforgalmazók és készülékgyártók ezért a Blu-ray iránti kereslet felélénkítését tervezik, igaz, egyelőre csak a szándék van meg többek közt az LG-ben, a Samsungban, a Philipsben, a Sonyban, a Warner filmek forgalmazási jogát nemrég elbukó Fórum Home Entertainmentben, valamint az InterCom, Budapest Film és Select kiadóvállalatokban. Az összefogás célja az eladók és vásárlók informálása, oktatása - Molnár Ágnes, a Fórum Home Entertainment kiadó marketingmenedzsere a HWSW-nek elmondta, hogy többek közt a HDTV-k mellé adott tájékoztató füzetek, valamint a lejátszókhoz csomagolt filmek révén remélnek célt érni.

A HD DVD-vel szemben tavaly év elején győzelmet arató Blu-ray egyelőre nemhogy a hazai piacon, de nemzetközi viszonylatban sem tudta komolyan megvetni a lábát. A kiadványok száma még világviszonylatban is kevés, a korongok pedig alig fogynak. A technológia által nyújtott minőség ugyan kecsegtető, a lemezek előállítása azonban továbbra is rendkívül drága, ráadásul a gyártósorok a magas selejtarány miatt épphogy nullszaldósan működtethetők, ami a legtöbb befektetőt elriasztja a beruházástól - tudtuk meg Polcz Pétertől, az egyik hazai DVD-authoring cég vezetőjétől.

A teljes iparágat lefedő kezdeményezés ugyanakkor a hazai lemezkiadó ipar idei krízisére is visszavezethető: lapunk információi szerint az egyik Magyarországon üzemelő nagy áruházlánc egy logisztikai manőverrel idén szinte a teljes DVD-piacot a padlóra küldte, emellett az egyik legnagyobb hollywoodi kiadó, a több népszerű mozifilmet, így például a Harry Potter sorozatot vagy a Mátrixot jegyző Warner szeptember elejével szakított addigi hazai partnerével, a Fórum Home Entertainmenttel. A Warner filmek hazai forgalmazása máig nem megoldott, úgy tudjuk, hogy esetleg egy romániai cég kezébe kerülnek a forgalmazási jogok.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 05:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.