Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

A Nokia kezében a Dopplr

Dojcsák Dániel, 2009. október 01. 08:59
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Megvásárolta az utazások, kirándulások tervezésére, ötletek megosztására létrehozott közösségi szolgáltatást, a Dopplrt a Nokia. A meglévő szolgáltatások elméletileg maradnak, de feltételezhetően a Nokiának komolyabb céljai vannak, mint a napi 60 ezer felhasználót vonzó felület futtatása.

Az üzlet nyélbe ütése már nem volt meglepetés, már múlt héten is több helyen úgy fogalmaztak, hogy a megállapodás készen van és csak aláírásra vár. Ekkor viszont hivatalosan még egyik fél sem erősítette meg az akciót. A sztorit elsőként a TechCrunch szellőztette meg, azt írva, hogy 10-15 millió euró közti áron vásárolják fel a finnek a brit startupot. A pontos összeget viszont a hivatalos közlemény nem erősíti meg. A felvásárlás körüli felhajtást tovább erősítette az a tény is, hogy a Dopplr egyik alapítója korábban a Nokia dizájn stratégiai igazgatója volt.

A Dopplr sorsa egyébként nem egy klasszikus sikersztori. A szolgáltatás lényege, hogy a felhasználók utazási terveiket, ötleteiket, tapasztalataikat megosztják a weben ismerőseikkel, illetve a többi felhasználóval, ezzel bátorítva másokat az egyes célpontok meglátogatására vagy éppen tippeket adva, hogy melyik városban mit érdemes mindenképp megnézni. Hiába ötletes a Dopplr, komoly sikereket nem ért el, sosem jelent meg a kritikus tömeg, viszont a kemény mag kitartóan és lelkesen használta. Az idei évben a startupnak újra befektetők után kellett volna néznie, amikor is váratlanul a Nokia jelentkezett be a vételi szándékával.

Az új tulajdonos egyelőre még nem árulta el, hogy mit szándékozik kezdeni szerzeményével, de azt biztosan állította a cég, hogy a jelenlegi szolgáltatás érintetlenül továbbra is elérhető marad, nem darálják be egyben a Nokia szolgáltatások közé. Ez főleg azért fontos, mert a Dopplr többek közt iPhone-on is elérhető letölthető alkalmazás formájában, s feltételezhetően sokan ezen a platformon használják, ami viszont konkurens platform a Nokia számára.

A jelenlegi szolgáltatás ugyanakkor egy kis halnak számít, az érték leginkább az ötletben és a technológiában rejlik. A Dopplr-t a Compete.com statisztikái szerint napi 60 ezer felhasználó látogatja, ami még magyar léptékkel is kevésnek számít. A Nokia kezében viszont fontos fegyver lehet, amennyiben újragondolva integrálja a megoldást közösségi szolgáltatásaiba, illetve elérhetővé teszi alapfunkcióként okostelefonjain, amelyek közül egyre több tartalmaz GPS-t, azaz alkalmas a pozíció meghatározására és helyfüggő szolgáltatások igénybe vételére.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.