Szerző: Bizó Dániel

2009. szeptember 28. 12:32

Itt az első USB 3.0 felületű külső merevlemez

Napokkal azt követően, hogy zöld utat kapott az első USB 3.0 vezérlő, a Freecom már is bejelentette első külső meghajtóját, mely kihasználja a nagyobb átviteli sebességet.

A nemrég a Mitsubishi Kagaku Media (Mitsubishi Chemical Holdings) kezébe került holland Freecom bejelentette Hard Drive XS 3.0 külső merevlemezét, mely a cég állítása szerint a világon az első, mely SuperSpeed USB, vagyis USB 3.0 csatlakozást használ. Az 5 gigabit/s névleges linksebességű USB 3.0 nagyjából tízszer gyorsabb a gyakorlatban mint az USB 2.0, így többé nem jelent limitációt a gyors merevlemezek előtt. Ennek köszönhetően a Hard Drive XS 3.0 130 MB/s teljesítményre képes, ami közelítőleg két és félszerese az előző szabvánnyal elérhető maximumnak.

Az egység egység egy 3,5 hüvelykes merevlemezt rejt, melynek kapacitása 1, 1,5 és 2 terabájt lehet. A cég állítja, hogy minden eddig piacra került hasonló formátumú meghajtónál kompaktabb lett az XS 3.0, tömege pedig a vibrációt elnyelő és jó fogást biztosító gumiborítás ellenére is mindössze 860 gramm. Európában másfél hónap múlva, november közepétől férhető majd hozzá, ára pedig 119 euróról indul az 1 terabájtos verzió esetében, vagyis mintegy másfélszer drágább lesz, mint a hasonló kapacitású, USB 2.0-s csatolójú előd.

Tekintve, hogy mennyire újdonság még az USB 3.0, jelenleg egyetlen PC sincs felkészítve az ilyen felületű eszközök fogadására. A Freecom emiatt piacra dob majd asztali gépeknek és notebookoknak szánt vezérlőkártyákat, melyek rendre 26 és 30 eurót fognak kóstálni, vagyis ennyivel növekszik a számlánk végösszege, ha ki akarjuk használni az USB 3.0 nyújtotta sebességeket - a hordozhatóság némileg így is csorbul majd, mivel más számítógépeken ismét csak lassabb üzemmódban használhatjuk az USB 3.0 eszközeinket.

Az új szabvány elterjedése lassan indul majd meg, a becslések szerint három év múlva azonban az új PC-k többségében már megtalálható lesz a gyorsabb univerzális port, de további hosszú évekbe telik majd, mire az aktuálisan használatban lévő PC-k többségére is igaz lesz ez. Ebből fakadóan aki nem privát használatú külső tárolóként (például archiválás, adatmentés, médiatár), hanem adatok sok PC közötti hordozásához és cseréléséhez választ ma  megoldást, annak nem érdemes megfizetnie a kezdeti felárat, előnyét nem fogja látni az XS 3.0-nak.

Replay

Az NEC chipje múlt héten kapta meg az USB Implementers Forum minősítését, és ezzel a SuperSpeed USB logo használatának jogát is. Ezzel megindulhat a világelső vezérlő kereskedelmi tömegtermelése, mely kezdetben havi 1 millió darab lesz. A μPD720200 jelölésű integrált chip két darab 5 gigabites SuperSpeed porttal rendelkezik, és egy 1 négyzetcentiméteres, 176-lábú FBGA tokozásban foglal helyet, fogyasztása kevesebb mint 1 watt. Az NEC licenceli is USB 3.0 vezérlőjének technológiáját, a következő három év során pedig várhatóan több százmillió darab USB 3.0 vezérlésre képes chipet fognak értékesíteni világszerte, elsősorban PC-chipsetek formájában.

Az új csatolófelület 5 Gbps csúcssebességre képes, ami több mint tízszerese elődje 480 megabites teljesítményének, miközben a gyakorlatban elérhető hasznos adatátviteli teljesítmény másodpercenkénti 400 megabájt lehet. Ehhez az átviteli sebességhez az USB 3.0 már üvegszálat és optikai kommunikációt használ, a visszafelé történő kompatibilitás érdekében azonban rézvezetékeket is alkalmaz majd, hogy az USB 3.0 portok korábbi eszközöket is tudjanak fogadni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról