Szerző: Koi Tamás

2009. szeptember 28. 12:24

Microsoft-dominancia az évvégi konzolpiacon

A nagyobb konzolgyártók a jövő év első felére tartogatják igazi puskaporukat, miközben a játékkiadók több ütős címmel próbálják a piac évvégi forgalmát fellendíteni. Az idei Tokyo Game Show nem hozott meghökkentő újdonságokat és vártatlan bejelentéseket egyik fél részéről sem.

A múlt héten a japán fővárosra, Tokióra irányult a videojáték-szakma és a rajongók figyelme: az év legnagyobb rendezvényei közt jegyzett Tokyo Game Show (TGS) tegnap ért véget, a rendezvényen azonban ezúttal kevés falrengető újdonsággal szolgáltak a recesszió miatt szenvedő iparág  szereplői. A Nintendo a kiállításra időzítve jelentette be a Wii árcsökkentését, a Sony pedig az új, vékony PlayStation 3-at fényezte, bölcsen hallgatva arról, hogy az év végére gyakorlatilag nem tud olyan exkluzív játékprogramot kínálni a konzolhoz, mely jelentősen fellendítené az új változat megjelenése óta eltelt időben egyébként szárnyaló eladásokat. Minden jel arra utal, hogy a több exkluzív címmel készülő Microsoft tarolni fog az év végi hajrában.

A Sony a múlt héten, a TGS első napján jelentette be, hogy a szeptember elején debütált Slim PlayStation 3 változatból három hét alatt világszerte egymillió példány fogyott, a japán gyártó ezzel a legtöbb régióban hamar az eladási listák élére küzdötte magát. Az új változat megjelenése árcsökkentéssel is járt, a konzol javasolt fogyasztói ára 299 euróra (nálunk 85 ezer forintra) süllyedt.

Ez minden, ami van

Az idei kiállításra időzítve egy új hardverváltozatot is bejelentett a japán gyártó: most már hivatalos, hogy októberben a boltokba kerül a nagyobb, 250 gigabájtos merevlemezzel felszerelt PlayStation 3 konzol, egyelőre csak játékokkal egybecsomagolt változatban. A nagyobb HDD-vel ellátott PlayStation 3 érkezéséről már a jelenlegi, 120 GB-os merevlemezzel felszerelt Slim modell bejelentésekor is pletykáltak, az újdonság ára azonban továbbra is maximum spekulációk tárgyát képezheti, hiszen sem a konzol pontos megjelenési idejéről, sem pedig annak áráról nem nyilatkozott a Sony.

\"\"
Uncharted 2: Indiana Jones és Lara Croft nyomdokaiban

Az árcsökkentés és az új modellek piacra dobása ugyan fellendítheti a konzol évvégi eladásait, a TGS alkalmával kiderült ugyanakkor, hogy a Sonynak szoftverfronton az év végén gyakorlatilag nem lesz olyan aduász a kezében, mellyel komolyan élénkíthetné az eladásokat. Az autós játékok rajongói számára így például hatalmas csalódás, hogy a Polyphony Digital által jegyzett Gran Turismo sorozat új része a várakozásokkal szemben idén már biztosan nem jelenik meg. A franchise ötödik epizódjának megjelenését jövő márciusra halasztották, de a sorozatos késések miatt így is kérdéses, hogy elkészül-e addigra a program.

A Sony az év végére PlayStation 3 platformon így gyakorlatilag egyetlen system sellerben, az Uncharted 2: Among Thieves-ben bízhat - a játék első részéből egyébként várhatóan filmet forgatnak majd Hollywoodban. A TGS-en elhangzott továbbá, hogy az eredeti terveknek megfelelően halad a konzollal kompatibilis mozgásérzékelős játékirányító fejlesztése is, a kiegészítő megjelenése így jövő tavasszal várható, de a Sony egyelőre nemhogy az innovatívnak tekintett rendszer árát, de nevét sem árulta el.

A Microsoft is fejleszt hasonló megoldást, ez az egyelőre Project Natal kódnéven ismert, az emberi test mozgását lekövető mozgásérzékelős kontroller, melyről a TGS alkalmával sem árultak el többet, mint júniusban, a bejelentéskor. A Microsoft szerint ugyanakkor a fejlesztők körében jó a rendszer fogadtatása, így a legtöbb ismert stúdió már dolgozik olyan címen, vagy címeken, melyek kompatibilitást ígérnek a Projact Natallel.

Lesz mivel eladni

A redmondi cég egyébként szintén árcsökkentéssel, és új, 250 gigabájtos merevlemezzel ellátott Xboxszal készül az év végi hajrára - utóbbi változat egyelőre csak játékokkal, illetve más extrákkal egybecsomagolva kerül forgalomba. A Microsoft erős év végi szoftverfelhozatalt ígér, máris hatalmas siker a Halo 3 küldetéslemeze, a Halo 3: ODST, októberben érkezik a Forza Motorsport 3, novemberben jön a Left 4 Dead 2 akciójáték, valamint két exkluzív epizód is készül a sikeres Grand Theft Auto IV-hez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról