:

Szerző: Bizó Dániel

2009. szeptember 25. 13:21

Év vége előtt piacra kerülnek az első smartbookok

Biztosnak látszik, hogy még év vége előtt piacon lesz az első ARM-alapú netbook, melyet smartbook névvel ruházott fel az ipar, hogy megkülönböztesse az x86-os változatoktól.

Az NVIDIA és partnere, a Mobinnova megerősítették, hogy a Mobinnova N910 (Elan névre hallgató) smartbookból Európába és Észak-Amerikába is rendeltek telekommunikációs vállalatok, vélhetően elsősorban mobil operátorok, melyek még az év vége előtt piacra dobják a gépet. Az NVIDIA állítja, hogy a Foxconn által gyártott gépet rövid idő alatt továbbiak követik, lényegében az összes vezető notebookgyártó (Quanta, Compal, Wistron, Inventec) készül smartbookkal ügyfelei számára, így jövőre tegrás notebookok hada érkezik.

Az Elan egy 8,9 hüvelykes formátumú notebook, mely mindössze 2 centiméter vastag és 836 grammot nyom, ennek ellenére akár 5-10 órányi folyamatos HD-videózásra, és kikapcsolt kijelző mellett 24 órányi zenehallgatásra képes egy 24 wattórás akkumulátorral, állítja a Mobinnova. A 650 megahertzes ARM processzormaggal szerelt Tegra 600 platformnak és a fejlett energiagazdálkodásnak köszönhetően rendszer fogyasztása (nyilvánvalóan kijelző és hálózat nélkül) 150 milliwatt videolejátszás során, és mindössze tipikusan 50 milliwatt szokásos körülmények közepette. Mindez lehetővé teszi, hogy ventilátor nélküli hűtést alkalmazzon, vagyis a gép teljesen zajtalan.

\"\"

A gép érdekessége, hogy ARM architektúrára épülő NVIDIA Tegra processzorral rendelkezik, mégsem valamelyik Linux-disztribúciót futtatja, hanem egy 3D-s felhasználói felülettel felruházott Windows CE-t. Az NVIDIA ugyanis állítja, hogy a Linuxszal szerelt netbookok azért buktak el a piacon a Windowszal szemben, mert a felhasználói élményt elrontották.

Való igaz, a kezdeti sikerek ellenére a Windows mára gyakorlatilag teljesen kiszorította a Linuxot a szegmensből, ennek okairól azonban megoszlanak a vélemények, a Linuxot támogatók szerint a PC-gyártók okolhatóak, hogy nem készítették és szabták testre megfelelően a kiválasztott disztribúcióikat. Az NVIDIA motivációi mögött lehet azonban az is, hogy jó viszonyt akar kiépíteni a Microsofttal, hogy a jövőben szövetségest leljen benne Intel elleni PC-piaci terjeszkedéséhez.

Az N910 smartbook 720p videókat is lejátszik és gyorsítja a Flash animációkat, valamint felkészítették arra is, hogy Office- vagy PDF-dokumentumokat jelenítsen meg. A gép beépített Bluetooth, Wi-Fi és 3G-s csatlakozással is bír, valamint webkamerával is felszerelték, vagyis teljes értékű netezésre alkalmas. A háttértárat egy 16 gigabájtos SSD biztosítja az alacsony fogyasztás, kompakt méretek, zajtalan működés és hordozhatóság érdekében. A Mobinnova állítja, hogy a gép lényegében egy mobiltelefonként reagál, szinte azonnal be- és kikapcsol, automatikus csatlakozik a hálózatokhoz. Fotókat a készülékről találhatunk például az übergizmónál, a gép tervezett specifikációi pedig itt láthatóak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.