:

Szerző: Koi Tamás

2009. szeptember 24. 11:07

Először csökken a Nintendo Wii ára

2006-os megjelenése óta először csökkenti a Wii árát a Nintendo, mely az utóbbi hónapokban az eladások lassulásával kellett szembenézzen. Az árcsökkentés a Sonynak és a Microsoftnak már bejött, ráadásul a Wii jóval olcsóbban gyártható, mint a HD-s nextgen konzolok.

Vasárnaptól 20 százalékkal, 199 dollárra csökken a többnyire családi, illetve partijátékokat kínáló Nintendo Wii játékkonzol fogyasztói ára a tengerentúlon, valamint hasonló árcsökkentésre lehet számítani Japánban és Európában október elsejétől és másodikától. Az árcsökkentésről hetek óta terjedtek pletykák, és bár egyes fejlesztők saját bevallásuk szerint nem számítottak a Nintendo lépésére, a forgalom fokozatos esése indokolttá tette, hogy a Wii árát - megjelenése óta először - megvágja a cég.

A konzoleladási toplistát hosszú ideig vezető Wii először idén márciusban szenvedte el az első komoly vereséget saját hazájában, ahol az év harmadik hónapjában mind a Sony PlayStation 3, mind pedig a Microsoft Xbox 360 konzolokból többet adtak el, mint Wii-ből. A játékgép az amerikai piacokon is visszaesett: az augusztusi forgalom a tavalyi 453 ezer darabról 277 ezerre esett vissza. A Wii iránti kereslet rohamos csökkenését a recesszió mellett az is okozhatta, hogy az utóbbi időben nem jelent meg a konzolra olyan sikerjáték, amely meg tudta volna húzni az eladásokat. Az utolsó negyedévre két húzócímet tartogat a Nintendo: októberben érkezik a Wii Fit Plus, illetve az első online többjátékosos üzemmódot támogató Mario-játék, a New Super Mario Bros.

\"\"

A hasonló, karácsonyi bevásárlási szezonra időzített árcsökkentési akciók a riválisoknak többnyire kivétel nélkül bejöttek: a legolcsóbb Xbox 360 modell (Xbox 360 Arcade) tavalyi leárazása nagyjából 20 százalékos forgalomnövekedéssel járt, mely az év első felében gyakorlatilag végig kitartott. A Sony pár hete, szeptember elején csökkentette száz dollárral a PlayStation 3 konzolgép árát, melytől az eladások azonnal meglódultak. A japán cég közleménye szerint három hét alatt világszerte egymillió példány fogyott az új, olcsóbb Slim változatból, nem beszélve a olcsóbbá vált régebbi modellekről.

A kurrens konzolok mezőnyében a Wii mindettől függetlenül továbbra is toronymagasan az első az eladási mutatókat tekintve. A Nintendo eddig nagyjából 52 millió Wii játékgépen adott túl, ezzel azonban még házon belül sem a legnépszerűbb modell, hiszen az 1985-ben piacra dobott NES-ből (Nintendo Entertainment System) pályafutása alatt csaknem 62 milliót adtak el. A világ legnépszerűbb játékgépe a még mindig forgalomban lévő Sony PlayStation 2, melyből eddig körülbelül 145 millió talált gazdára.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.