Szerző: Bodnár Ádám

2012. március 1. 16:42

Félreértik a mobilos fenyegetéseket a cégek

Meglepő eredményeket hozott a mobileszköz-menedzsment megoldásokat fejlesztő Zenprise felmérése, amely arra próbált válaszokat találni, hogyan birkóznak meg a vállalati IT-részlegek a "bring your own device" (BYOD) jelenséggel, amely lehetővé teszi a dolgozók számára saját mobil eszközeik használatát céges környezetben.

Szabadon engedik a dolgozókat

Akár saját, akár vállalati mobil eszközről van szó, a biztonság kritikus: az okostelefonok, tabletek sok helyen részeivé váltak a vállalati IT-infrastruktúrának, érzékeny személyes vagy bizalmas üzleti adatokat tárolnak, amelyek ellopása vagy elvesztése ugyanolyan mértékű kárt  okozhat mint a vállalati hálózat feltörése vagy egy cégvezető laptopjának eltulajdonítása. A különbség azonban, hogy belső hálózataikat és PC-iket többnyire már megfelelően védik a cégek, a mobil eszközeiket azonban még alig-alig - a hiányosság nem a szoftverek, sokkal inkább a folyamatokban és a házirendek  terén tapasztalható.

A Zenprise saját ügyfelei, felhasználói körében elvégzett felmérésének eredménye borús képet fest a vállalatok IT-biztonsági felkészültségéről, legalábbis ami az okostelefonok vagy tabletek védelmét illeti. A kutatásban szereplő cégek zöme előírja valamilyen biztonsági szoftver telepítését, de már  csak 29 százaléka teszi kötelezővé a dolgozók mobil eszközein a jelszó használatát, vagyis 71 százaléknál a készülék eltűnése, ellopása esetén semmi nem védi az adatokat attól, hogy idegen kézbe kerüljenek. Szintén 29 százalék azoknak a felhasználó szervezeteknek az aránya, amelyek előre beállított VPN-nel rendelkeznek a mobil készülékeken.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Különféle szoftverek futtatását vagy a készülékek egyes képességeinek (pl. kamera, Bluetooth) elérését már csak a válaszadók 14 százaléka korlátozza, vagyis összességében elmondható, hogy hiába léteznek akár aprólékos biztonsági házirendek betartatására képes mobileszköz-menedzsment megoldások a piacon, a cégek egyelőre nemigen használják ki a bennük rejlő lehetőségeket és ezzel komoly biztonsági kockázatoknak teszik ki magukat és az adataikat.

A házirendből letiltott mobilos alkalmazások is meglepő képet mutatnak a Zenprise adatai szerint. A szervezetek leggyakrabban a mobilos játékok, a Facebook és a webböngészők futtatását, valamint az alkalmazás-piacterekhez (App Store, Android Market) való hozzáférést blokkolják, ennél sokkal ritkábban szerepel a tiltólistán a Dropbox vagy az Evernote, amelyeken keresztül egyszerűen lehet egy okostelefonról vállalati vagy személyes adatokat a szervezeten kívülre juttatni. Az adatok alapján szervezetek a mobil eszközök 12 százalékán tiltják le a GPS-t - talán attól tartanak, hogy a vállalatvezetők egy közösségi szolgáltatáson keresztül óvatlanul megosztják fizikai hollétüket?

BYOD = jó a cégnek, jó a dolgozóknak

A Trend Micro által publikált, több mint 400 amerikai és európai nagyvállalati informatikai vezető és vállalatvezető bevonásával készült kutatás szerint a saját mobileszköz használatát engedélyező cégek 36 százalékánál csökkentek, további 20 százaléknál pedig nem változtak az IT-költségek. A cégvezetők közel kétharmada egyetért azzal, a saját mobil eszköz használatának engedélyezése pozitívan befolyásolja a cég megítélését a dolgozók körében 47 százalék szerint pedig az ügyfelek körében is.

A legtöbb vállalatvezető úgy gondolja, a mobil eszközök növelik a produktivitást - a Websense megbízásából a Ponemon Institute által több mint 4 ezer fő megkérdezésével végzett felmérése szerint a cégek 77 százaléka vélte úgy, hogy a mobil készülékek segítenek az üzleti célok elérésében, ugyanakkor 76 százalék szerint biztonsági kockázatokat is jelentenek. A válaszadóknak csak 39 százaléka vélte úgy, hogy megtették a megfelelő biztonsági intézkedéseket a kockázatok elkerülése érdekében. Az elmúlt 12 hónapban a szervezetek 51 százalékánál történt adatvesztés, amely mobil eszközökre volt visszavezethető, igaz, a Ponemone felmérésében a notebookokkal és USB-s háttértárakkal kapcsolatos incidensek is beleértendők ebbe, nem csak a mobiltelefonokkal, okostelefonokkal, tabletekkel kapcsolatos biztonsági események.

Az iOS-t tartják a legbiztonságosabbnak

A cégeknél használt mobil eszközök elterjedtségére vonatkozó adatokat is közölt a Zenprise: a cég ügyfelei által menedzselt készülékek 57 százaléka iOS-alapú, az Android részaránya 33 százalék, a Windows messze lemaradva 10 százalékkal áll. Érdekes módon Európában népszerűbb az iOS mint Észak-Amerikában, az Android viszont mindkét kontinens ügyfelei körében hasonló népszerűségnek örvend. A Windows ilyen magas részarányát a Zenprise szerint az okozhatja, hogy az USA-ban számos kormányzati intézményben a mai napig Windows Mobile-alapú PDA-kat és telefonokat használnak az alkalmazottak.

A különféle mobil platformok biztonsági megítélését a Trend Micro vizsgálta. A megkérdezett vezetők véleménye szerint az iOS a legbiztonságosabb mobil platform, megelőzve a BlackBerryt és az Androidot, a Symbian és a Windows csak eztán következett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról