Szerző: Bodnár Ádám

2009. szeptember 23. 11:34

Belesimul a Windowsba a Firefox

Az egyre népszerűbb Firefox külseje ma már elavultnak tűnik, ha valaki Windows Vistán vagy Windows 7-en futtatja. A fejlesztők is tisztában vannak ezzel és gyökeres változásokat ígérnek.

A Mozilla fejlesztői közösségi oldalán bepillantást engedett abba, hogyan fog kinézni a Firefox 3.7-es változata, amely megkapja a Windows Vistából és Windows 7-ből ismert \"ribbon\" felületet, így a menü kevesebb helyet foglal és több terület marad a weboldalaknak, ami leginkább a korlátozott képernyőméretű és -felbontású netbookokon lehet hasznos.

A Mozilla Wikin elérhető kép és szövegek alapján a cél az volt, hogy a Firefox menüje, kinézete jobban illeszkedjen a Windows Vistához és a Windows 7-hez, mivel a böngésző idejétmúltnak, elavultnak tűnik az új operációs rendszereken. A Firefox egyáltalán nem passzol a Windows Vista és a Windows 7 kinézetéhez, nincs benne támogatás az áttetsző ablakkereteket (\"glass\"), és a fejlesztők saját bevallása szerint is túlságosan nehézkes a menüsor. Ennek azonban a 3.7-es verzióval várhatóan vége szakad, a böngésző kinézete végre teljesen passzolni fog a Windows Vistához és Windows 7-hez.

\"\"

A közzétett képek alapján végre bekerül a glass-támogatás a Firefoxba, a menüsor automatikusan eltűnik, helyet szabadítva fel a képernyőn, a gombok száma a WebKIt-alapú Safarihoz és Chrome-hoz hasonlóan kettőre csökken (oldal és eszközök), az oldalletöltés megállítása és az oldal újratöltése is egy gombra költözik, valamint eltűnik a \"kezdőlap\" gomb. A fejlesztők szerint ezen módosítások révén a Firefox átláthatóbb és könnyebben használható lesz, és stílusában is jobban illeszkedik a Microsoft új asztali operációs rendszereihez.

\"\"

Az oldalat tovább böngészve bepillanthatunk a Firefox 4.0 várható kinézetébe is, bár a népszerű nyílt forrású böngésző ezen verziója legkorábban 2010 második felében várható és a felvázolt képek is inkább afféle korai tervek, amik még finomításra szorulnak. A képek alapján a Firefox 4.0 a 3.7 kinézetét viszi majd tovább finomított formában. A legfontosabb újdonság a címsor és a keresőmező összevonása, a stop/refresh/go egy gombra költöztetése, de emellett egyéb változások is várhatók.

A fejlesztők szerint ezek a módosítások elsőként a windowsos Firefox-változatokat érintik, de később átkerülnek a Linuxra és Mac OS X-re írt verziókba is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról