Szerző: Bodnár Ádám

2009. szeptember 23. 10:24

Otellini: nőni fog idén a PC-piac

Meglepően bizakodó hangot ütött meg a PC-piaci idei alakulásával kapcsolatban Paul Otellini. A San Franciscóban zajló Intel Developer Forumon a világ legnagyobb chipgyártójának elnök-vezérigazgatója úgy vélekedett, a PC-eladások 2009-ben enyhén növekedhetnek is tavalyhoz képest.

Az elemzők nem bizakodnak még

A pénzügyi krízist követő recesszió tavaly ősszel sokkolta az informatikai ipart. A szokásosan erős negyedik negyedévben csak épp ugyanannyi PC talált gazdára mint egy évvel korábban, az idei első negyedévben a Gartner 6,5 százalékos, az IDC 7,1 százalékos visszaesést regisztrált az eladásokban. A második negyedévben már csak 3-5 százalék közötti apadást becsültek a legnagyobb elemzők, ami kisebb volt a vártnál. Ennek ellenére a Gartner és az IDC továbbra is úgy véli, 2009-ben kevesebb PC fogy mint 2008-ban.

A Gartner legfrissebb, ma közzétett előrejelzése szerint 2009-ben 2,2 százalékkal csökkennek a PC-eladások. Az első félévben a piac 4 százalékkal múlta alul a tavalyit, a második félévben legalább 4 százalékos növekedésre lenne szükség, hogy a forgalom legalább a 2008-as szintet elérje. Az elemzőcég szerint erre kevés esély van még akkor is, ha a Windows 7-et kirobbanó lelkesedéssel fogadja a piac és a PC-eladások váratlanul felpörögnek.

\"A Windows 7 legjobb esetben is csak enyhe növekedést indíthat el az otthoni piacon és némiképp megmozdíthatja a kisvállalati keresletet. De nem számítunk arra, hogy a nagyvállalatok, korkányzatok és oktatási intézmények erős érdeklődést mutatnak a Windows 7 iránt 2010 vége előtt. Igazából éppen attól tartunk, hogy a szállítók túlbecsülik a Windows 7 iránti várható keresletet és jelentős raktárkészletet visznek át 2010-re\" - mondta George Shiffler, a Gartner elemzője.

Otellini rózsásan látja a piacot

Az Intel vezére azonban optimista. \"Ha engem kérdeznek, szerintem idén ugyanannyi vagy némileg több PC fogy majd mint 2008-ban\" - mondta Otellini. Az eladásokat egyébként a netbookok mentik meg, az apró és olcsó otthoni notebookok népszerűsége minden várakozást felülmúl. A Gartner becslései szerint idén 149 millió notebook fogy majd, ezek közül 21 millió lesz netbook. Otellini is elismerte, ha nem léteznének a netbookok, a PC-piac meredeken csökkenne idén.

Az iparból érkező hírek is arra engednek következtetni, a PC-piac túl van a válságon. A kedvező második féléves kilátásoknak köszönhetően a PC-iparban érdekelt vállalatok megkezdték bővíteni létszámaikat, adta hírül múlt héten a Digitimes. Az Asustek, Pegatron, Foxconn, de az Intel és az NVIDIA is már toboroz tajvanon, mivel végpiaci kereslet kezd magához térni, így szükség van értékesítőkre, valamint ismét vannak források új kutatás-fejlesztési mérnökökre.

A PC ma már nem luxus, hanem nélkülözhetetlen a mindennapokban, akár a munkában, a tanulásban vagy a szórakozásban - vélekedett az Intel vezetője. \"Ez ma már nem diszkrecionális vásárlás\".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról