Szerző: Dojcsák Dániel

2009. szeptember 29. 08:42

Négykijelzős notebookot kreált az Intel

Ma már elképzelhetetlen az élet mulitasking nélkül. A fejlődés azonban nem állhat meg, s ez teret ad a szélsőségeknek is. Ha a Lenovo noteszgépe két kijelzővel csábít, akkor az Intel egy prototípusban néggyel tromfol rá.

A multitasking eddig azt jelentette, hogy a képernyő síkján belül párhuzamosan végezhetőek feladatok, s a szoftverek lehetővé teszik, hogy könnyen váltogassunk az alkalmazások között. A grafikusok körében persze már ősidők óta bevett szokás két monitor használata, s amíg a nagy profi kijelzőn a szerkesztett kép, addig a kisebben a Photoshop eszköztár jelent meg. Az asztali gépek visszaszorulásával, illetve a nagyobb és szélesvásznú kijelzők térnyerésével ez a trend szinte eltűnt. A Lenovo nemrégiben a ThinkPad W700ds modelljével ezt a hangulatot hozta vissza, mégpedig úgy, hogy a noteszgép testéből egy kisebb, hét hüvelykes kijelző hajtható ki.

\"\"

A múlt heti Intel Developer Forumra időzítve az Intel egy ennél sokkal elegánsabb megoldással rukkolt elő, egy egyelőre csak prototípusként létező noteszgépben. A gépnek összesen négy kijelzője van, amiből az egyik a szokásos nagy LCD, míg három kisebb OLED képernyő a billentyűzet felett kapott helyet, ahol általában a vezérlőgombok is vannak minden noteszgépen.

Az OLED panelek érintésérzékenyek, így az azt támogató szoftverek akár közvetlenül onnan is vezérelhetőek, anélkül, hogy a fő kezelőszervek bármelyikét is használni kellene. A cél, hogy a felhasználó képes legyen a kiegészítő információkat, folyamatosan érdekes értékeket, adatokat, képeket kényelmesen és hatékonyan kezelni. Alapesetben egy médialejátszó is elképzelhető a kis képernyőkön, ahol könnyedén kiválaszthatóak, léptethetőek a játszandó számok, gyakorlatilag egy iPod épül be a gépbe.

\"\"

Másik érdekes terület lehetne, mondjuk pénzügyi szektorban, hogy a nagy kijelzőn dolgozó munkás folyamatosan szemmel tarthatja a kis kijelzőkön a fontos indexeket, híreket, értesítéseket, anélkül, hogy ablakot kellene váltania, vagy a fő monitor felületéből akár egy pixelt is erre kellene áldozni. Ha valaha megjelennek ilyen modellek bármelyik gyártótól, akkor a Windows Vista/7 widgetek is bizonyára kihelyezhetőek lennének, de a játékprogramokban sem elképzelhetetlen, hogy hasznosítva lennének.

A prototípust egyébként az IDF-et megelőző Mobility Meetupon mutatták be zárt körben bloggereknek, ami után a CNET szerzői nem voltak restek megosztani a hallottakat a világgal. A multitouchot is támogató OLED panelek persze egyelőre csak egy koncepciót, egy lehetséges jövőbeli kialakítási formát rajzolnak fel, de technikailag akár most is lehetséges lenne bármelyik gyártó számára, hogy alkalmazza a konstrukciót.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról