Szerző: Dojcsák Dániel

2009. szeptember 23. 11:42

Beperelték a világ legnagyobb esszémegosztó szolgáltatását

A Scribd dolgozatok, prezentációk megosztásában verhetetlen, a beágyazási lehetőség miatt pedig hihetetlenül praktikus is. Mégis mindig van valaki, akinek savanyú a szőlő, egy amerikai gyermekkönyv-szerző szerint a szolgáltatás szándékosan a lopott szerzeményekre épül.

A Scribd egy a web sok csodagyereke közül, ami hirtelen népszerűségre tett szert, de az érdeklődéssel együtt kellemetlen mellékhatások is járnak. A dokumentummegosztó oldalon a felhasználók az ismert formátumok szinte bármelyikében feltölthetnek szövegeket, prezentációkat vagy egyéb iratokat, majd bármely weboldalba beágyazhatják azt.

50 millió felhasználó nem tévedhet

A Scribd egy hiánypótló webes megoldás, sikerét havi 50 millió felhasználó és napi 50 ezer feltöltött dokumentum fémjelzi. Az üröm az örömben, hogy a befutott szolgáltatást nemrégiben komoly vádakkal illették amiatt, hogy állítólag szándékos szerzői jogsértéseket követ el, illetve támogat a nagyobb profit érdekében. Egy amerikai szerzőnő, Elaine Scott nyújtott be keresetet a szolgáltató ellen, azt állítva, hogy az megsérti az ő szerzői jogait, illetve bizonyíthatóan sok másik jogtulajdonosét is. A CNET News szerkesztősége hozzájutott az ügyirathoz, amiből kiderül, hogy Scott szerint a Scribd \"szégyentelenül profitál lopott művekből\", illetve \"egy olyan technológiát épített, amivel globális méretekben áttörhetőek a szerzői jogi szabályok\".

A DMCA megvédi a jókat

A Scribd fejlesztői természetesen nem hagyják magukat, s azonnal tiltakozni kezdtek: \"Ms. Scott pere értelmetlen, hisz a Scribd egy olyan online szolgáltató, mely megfelel a Digital Millenium Copyright Act minden előírásának, sőt túl is megy azokon\". Manapság bárki online szerzői jogi ügybe kezd a YouTube vagy hasonló nagy webes szolgáltató ellen, annak tudnia kell, hogy a DMCA védi azokat, s nem tarthatja senki a markát a szolgáltatónál, amiatt, mert egy felhasználó jogot sértett. Igaz, a DMCA csupán azokat a szájtokat védi, melyek megfelelnek az előírásoknak. Scott pedig azt próbálja bizonyítani, hogy a Scribd esetében ez nincs így, a szolgáltató pedig állítja, hogy igen.

A Scott vs. Scribd ügyirat stílusosan Scribd megosztásban

A szolgáltató nyilatkozata szerint nem szeretne jogosulatlan tartalmakat látni az oldalán, épp ezért fejlesztette ki azt a fejlett szűrőtechnológiát, amivel megakadályozható, hogy jogvédett tartalmat töltsön fel valaki - a nagy kiadók és szerzők épp ezért választották a hasonló megoldások közül a Scribdet. A gyermekkönyv-szerző Scott viszont éppen arról beszél a vádiratban, hogy a Scribd által épített védelmi rendszer önmaga is egy illegális szöveggyűjtemény, amit azért fejlesztenek állítólag, hogy kiszűrhetőek legyenek a jogosulatlan feltöltések, de valójában ez az adatbázis többet fog érni hamarosan, mint maga a külső szolgáltatás.

A vádak keménynek hangzanak, de némi vizsgálódás után kiderül, hogy a Scribd valóban több helyen felhívja a felhasználók figyelmét arra, hogy mi számít jogsértő magatartásnak, s hogy mire számíthat, aki ilyet követ el. Ezen felül a Scribd adatbázisa nem hemzseg sikerkönyvek illegális kópiáitól, bár több blogbejegyzésből az derül ki, hogy valóban többen próbálkoznak feltölteni mások szerzeményeiből, de biztató, hogy többnyire a korábbi beágyazó kódok nem működnek például olyan esetben, mikor a legújabb Harry Potter könyvnek kellene mögötte lennie.

Ingyen reklám?

A Scribd valójában ugyanannyira segíti az illegális, mint a legális terjesztést, egyszerűen könnyűvé és platformfüggetlenné teszi a megosztást. A vádnak nehéz dolga lesz, ha be szeretné bizonyítani az igazát, de ha más eredménye nem is lesz a pernek, de legalább felhívja a figyelmet egy újabb ötletes szolgáltatásra, s még többen ismerhetik azt meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.