Szerző: Bodnár Ádám

2009. szeptember 17. 11:03

Csökkenő bevétel mellett is nőtt az Oracle profitja

A gazdasági pangás és a cégek alacsony költési hajlandósága, valamint a dollár árfolyamváltozása miatt enyhén csökkent az Oracle forgalma, de a szoftvercég a nyereségesség javulása miatt emelkedő profitról számolt be.

A most véget ért első negyedévben 5 százalékkal 5,1 milliárd dollárra apadt az Oracle bevétele, de az árfolyamhatás kiszűrésével a csökkenés csupán 1 százalékos volt. Bár egyre több helyről hallani olyan híreket, hogy az informatikai piac túljutott a recesszión, a nagyvállalatok egyelőre nemigen nyitják ki a pénztárcájukat, ha új szoftverek beszerzéséről van szó. Az Oracle új licenceladásai éves összehasonlításban 17 százalékkal 1 milliárd dollárra estek vissza, a licencbevétel zömét adót adatbázis- és köztesszoftver-forgalom 22 százalékkal 722 millió dollárra apadt.

A vállalat szerencséjére azonban a nagyobb nyereségtartalmú karbantartási és támogatási bevételek 6 százalékkal 3,1 milliárd dollárra emelkedtek. A vállalat üzemi eredményhányada ezzel 46 százalékra emelkedett, ami negyedéves rekord. Az Oracle üzemi eredménye 14 százalékkal 1,7 milliárd dollárra nőtt, nettó eredménye 4 százalékkal 1,1 milliárd dollárra emelkedett. Az egy részvényegységre jutó profit 30 cent volt, ami megfelelt az elemzői várakozásoknak.

Charles Phillips, a cég elnöke nem mulasztotta el megjegyezni, hogy az Oracle minden piacon gyorsabban nőtt legnagyobb riválisánál, az SAP-nál. Európában az Oracle üzleti alkalmazásokból származó forgalma 3 százalékkal bővült, míg az SAP-nál a legutóbbi negyedévben 39 százalékkal csökkent. Észak-Amerikában az Oracle-alkalmazások 8 százalékos bővülést produkáltak, míg az SAP-nál 50 százalékos volt a csökkenés.

Az Oracle az elmúlt négy év során több mint 50 vállalatot vásárolt fel, az egyik legújabb szerzemény a Sun Microsystems, a tranzakció azonban az Európai Bizottság trösztellenes aggodalmai miatt még nem zárult le. Az elemzők számára rendezett konferenciahíváson Safra Catz, a vállalat elnöke megerősítette, az ügylet lezárását követő első évben 1,5 milliárd dolláros profitnövekedést várnak a Sun beolvasztásától. A két cég tegnapelőtt jelentette be első közös termékét, egy Sun-hardvereken alapuló integrált megoldást adattárházakhoz és online tranzakciókezeléshez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról