Szerző: Bodnár Ádám

2009. szeptember 14. 15:43

Az Avaya veszi meg a Nortel vállalati kommunikációs részlegét

A várakozásoknak megfelelően az Avaya veheti meg a Nortel vállalati kommunikációs berendezésekkel foglalkozó részlegét. A vételár 900 millió dollár, az ügylet a csődbíróság és a hatóságok jóváhagyása esetén a negyedik negyedévben zárulhat le.

Az Avaya veheti meg az éve elején csődbe ment Nortel Networks vállalati kommunikációs részlegét, amelyért 900 millió dollárt fizetett, illetve további 15 millió dollárt különített el a dolgozók megtartására. Az Avaya a Siemens Enterprise-ot ütötte ki ajánlatával. A vezetékes és VoIP-telefonrendszerekre szakosodott vállalati kommunikációs részleg tavaly 2,4 milliárd dolláros forgalmat hozott a Nortelnek, az idei második negyedévben 28 százalékos visszaesés után 456 milliós bevétellel zárt.

A Nortel vállalati kommunikációs tevékenységének megszerzésével az Avaya bővíti ügyfélkörét és termékpalettáját, hogy a Cisco nyomába eredhessen ezen a piacon. A Nortelnek jelentős amerikai ügyfelei voltak, amelyek így az Avayához kerülnek, ezáltal Észak-Amerikában az Avaya részesedése nagyobb lesz a Ciscóénál a vállalat kommunikációs piacon. A Frost & Sullivan szerint a Cisco 21 százalékos, míg a Nortellel erősítő Avaya részesedése 27 százalékos lesz.

A csődbíróság által még jóvá sem hagyott tranzakciót máris többen bírálták. Az egyik legnagyobb amerikai távközlési szolgáltató attól tart, az Avaya nem fogja átvenni a támogatási szerződéseit. A Verizon számos kormányzati intézménynél és rendvédelmi szervnél épített ki szolgáltatást a Nortel eszközei segítéségével. Mások attól tartanak, a felvásárlás után kétszereplősre olvad a vállalati kommunikációs berendezések piaca, bár ezt cáfolják a fenti adatok, hiszen az Avaya és a Cisco részesedése összesen nem éri el az 50 százalékot.

Amint arról a HWSW is beszámolt, Kanada egyik legnagyobb vállalata, a torontói központú Nortel Networks januárban jelentett csődöt, miután miután az eltelt 3 évben több mint 7 milliárd dollár veszteséget halmozott fel és képtelen volt kifizetni tartozásait. A céget darabonként értékesítik, a mobiltelefonos hálózati berendezéseket gyártó részleget és a kapcsolódó kutatás-fejlesztési tevékenységet 1,1 milliárd dollárért az Ericsson vette meg július végén.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról