Szerző: Koi Tamás

2009. szeptember 11. 10:37

LG BD390 Blu-ray - Hollywood vezeték nélkül

Az asztali Blu-ray lejátszók mára szerencsére egyre többek számára válnak luxuscikkből elérhető szórakoztatóelektronikai termékké, és bár Magyarországon a szabvány elterjedtsége lényegében elhanyagolható, tőlünk nyugatabbra azért lassan teret hódít a technológia.

A gyártók sorra jelentik be okosabbnál okosabb készülékeiket, közülük az egyiket, a hálózati médialejátszókat megszégyenítő tudással rendelkező LG BD390-et próbáltuk ki. Az LG BD390 a koreai gyártó kínálatának egyik legnagyobb tudású asztali Blu-ray lejátszója, mely nem csak a gyártó saját kínálatában, hanem a többi cég termékeiből összeverődött, hasonló árkategóriát képviselő mezőnyben is kitűnik tudásával. A készülék lényegében egy hálózati médialejátszónak felel meg, azzal a nem elhanyagolható kiegészítéssel, hogy viszonylag kevés ilyen eszköz rendelkezik Blu-ray optikai egységgel.

\"\"

A koreaiak készüléke a márciusban bemutatkozott BD370 után pár hónappal futott be a magyar piacra, mint az egyik első olyan asztali Blu-ray lejátszó, mely vezeték nélküli kapcsolattal is képes kommunikálni az otthoni hálózattal, illetve routerrel megosztott internetkapcsolaton keresztül a külvilággal is összeköttetésbe kerülhet.

YouTube-ot a tévére!

Utóbbi két szempont miatt válhat fontossá: egyrészt ezeknél a lejátszóknál komoly jelentőséggel bír a szoftverfrissítés, másrészt az újabb Blu-ray kiadványok online extra tartalmait (BD-Live, melyről korábbi cikkünk itt olvasható) is az interneten keresztül érik el a berendezések. Az LG egy harmadik, számítógépekről és mobiltelefonokról milliók által használt szolgáltatás elérésére is használja a BD390 (és a kisebb testvér, a BD370) internetkapcsolatát: a lejátszók egy speciális felületen keresztül képesek a YouTube-videók elérésére és akár teljes képernyős megjelenítésére.

\"\"

Az LG BD390 az átlagon felüli képességek ellenére közönséges asztali lejátszónak tűnik első ránézésre, csupán az előlapon díszelgő YouTube-matrica árulkodik az átlagosnak egyáltalán nem nevezhető belsőről. A készülék fényes, tükröződő előlapja szép, de nagyon meglátszanak rajta az ujjlenyomatok. A front letisztult képet mutat, csak négy vezérlőgomb került ide, plusz a bekapcsológomb, a tálcanyitó, illetve egy eltakarható USB-kapu.

\"\"

A tálca a lejátszó bal oldalán található, a fényes előlap kinyitáskor lenyílva ad utat a lemeztartónak. A tálcanyitó gomb valami furcsa logika folytán meg lett cserélve a bekapcsológombbal, így a lemezkiadás helyett eleinte folyton kikapcsoltuk a lejátszót. A hátlapon az S-videót leszámítva minden elterjedt képkimenet megtalálható, a hang digitális úton háromféleképpen (koax-, optikai és HDMI-kábelen) hagyhatja el a lejátszót, emellett van analóg sztereó downmix és 7.1 csatornás analóg kimenet is (mely természetesen 5.1 csatornás rendszerekkel is kompatibilis).

\"\"

A lejátszó a korai Blu-ray egységekhez képest nemcsak kisebb, de jóval könnyebb is, így nem meglepő, hogy a burkolatot levéve valósággal kong a BD390 belseje. Az optikai egység (mely mellesleg Serial-ATA csatlakozással kapcsolódik az alaplaphoz) egy tenyérnyi alaplap és egy valamivel nagyobb tápáramkör fedezhető fel. A processzort hűtőborda védi a túlhevüléstől, a WLAN-vezérlőt nem is látni az alaplapon, feltehetőleg a nyomtatott áramkör túlsó oldalára kerülhetett.

A BD390-hez egy átlagos táviránytó jár, mely a Simplink technológiát használva rendszer-távirányítóként is működik. A próba során egyébként éppen a távirányítóval, illetve annak elképesztően rossz reakcióidejével gyűlt meg leginkább a bajunk. A lejátszó távirányítója pár perc használat után még a legjámborabb, legtürelmesebb felhasználóból is képes kihozni az állatot.

Gyors készülék, lassú távirányító

A lassú reakcióidejű távirányítót leszámítva a lejátszó működése tapasztalataink szerint kifejezetten gyors. Az első generációs Blu-ray lejátszókat jellemző lomhaságnak itt már nyoma sincs, az LG beváltotta ígéretét, és tényleg sikerült egy olyan készüléket alkotniuk, mely gyorsan kapcsol be, és gyorsan kezeli a lemezeket is.

\"\"

Az LG lejátszóját egy első generációs, PAL-régiós PlayStation 3 konzollal hasonlítottuk össze, a próba során kiderült, hogy a BD390 semmivel sem lassabb, mint a Blu-ray lemezek lejátszásával is megbirkózó konzolgép. Készenléti állapotból mérésünk szerint nagyjából 20 másodperc alatt éled fel a berendezés, a lemezek betöltéséhez azonban a Blu-ray technológia sajátosságaiból eredően eltérő időre van szükség.

\"\"

A készülék beállítása viszonylag egyszerű, akár magyar nyelvű menün keresztül is navigálhatunk az egyébként nem kifejezetten szép, viszont logikusan elrendezett menüben. A főmenüben a lényegesebb funkciók mind saját ikont kaptak, ezek egy része azonban csak akkor aktív, ha hálózatra vagy internetre van kötve a készülék, illetve érzékelt lejátszható tartalmat.

A BD390 kétféleképpen köthető internetre: kisebb tudású testvéréhez hasonlóan Ethernet-kábellel, vagy WLAN-kapcsolattal. Utóbbinál a 802b/g szabványok mellett a gyorsabb adatátvitelre képes 802.11 draft-n szabvánnyal is létesíthető kapcsolat a 2,4 GHz-es frekvenciasávban. Az eszköz a WEP és WPA2 titkosításokat egyaránt ismeri, a vezeték nélküli hálózat felderítése és konfigurálása egyszerű, ráadásul csak egyszer kell elvégezni.

Hálózati médialejátszónak is beválik

A lejátszó 1 gigabájt saját belső memóriával is rendelkezik, de ezt csak a BD-Live-hoz szükséges gyorsítótár használhatja, az előlapon található USB kapunk keresztül azonban bármilyen háttértár hozzáköthető a BD390-hez (a BD-Live tartalom erre is kimenthető). A lejátszóhoz kötött háttértárakon található médiafájlokkal a berendezés éppúgy elboldogul, mint a DLNA-szerver által megosztott tartalmakkal. A BD390 különösen videofájlok lejátszásában jeleskedik, egyebek mellett kompatibilis a napjainkban rendkívül népszerű MKV konténerformátummal, valamint szinte az összes feliratformátummal.

\"\"
A HD-s Youtube-videókra még várni kell

Az LG asztali lejátszója internetkapcsolaton keresztül YouTube-videókat is képes megjeleníteni saját kliensprogramja révén, mely egyebek mellett keresőt és toplistát is tartalmaz, valamint kezeli a  felhasználói azonosítókat. A videók lejátszás közben a teljes képernyőre kitehetők, a rendszer azonban nem támogatja a HD-s videókat, így teljes képernyős üzemmódban meglehetősen részletszegény mozgóképre lehet csak számítani.

\"\"

A BD390 zenelejátszóként és képnézegetőként is munkára fogható, mindkettő funkción látszik, hogy nem erre helyezték a fókuszt a szoftvert tervező mérnökök: zenelejátszásnál például nincs lejátszási lista és csak a könyvtárstruktúrát ismeri a lejátszó, azaz nem rendezhetők a számok például előadók szerint. A képek megjelenítése többféle előnézeti listából indítható el, van diavetítés is, a fotókat azonban nem árt, ha nem a digitális fényképezőgép által készített eredeti méretben próbáljuk megjeleníteni, egy tíz megapixeles fényképezőgéppel készített fényképet ugyanis meglehetősen lassan olvas csak be a készülék.

Az LG BD390 alapvetően egy szinte minden igény kielégítő, jó minőségű hálózati médialejátszó benyomását keltette a próbaidőszak alatt. A készülékkel a lassú távirányítót és a képnézegetési funkció viszonylagos lomhaságát leszámítva tulajdonképpen nem volt problémánk: Blu-ray filmek és külső merevlemezen, illetve hálózati médiaszerveren tárolt videók, zenék és fotók lejátszására és megjelenítésére ezért bátran ajánljuk mindenkinek, aki megengedheti magának, hogy 89 ezrest leszurkoljon egy ilyen berendezésért.

\"\"

A lejátszó egyik legnagyobb hendikepje éppen az ára - az LG-nél a fogyasztói ár kiszámításakor aligha tudhatták, hogy a Sony nagyjából éppen addigra csökkenti le a PlayStation 3 árát, mire piacra kerül a BD390. Így viszont az a helyzet állt elő, hogy 85 ezer forintért egy sok tekintetben lényegesen jobb képességű asztali Blu-ray/médialejátszóhoz juthat a vásárló a PlayStation 3 formájában, ráadásul a BD390-nel ellentétben a konzollal játszani is lehet, nem beszélve az olyan extra funkciókról, mint az internetböngészési lehetőség.

Az LG-nek alighanem az a szerencséje, hogy sok potenciális vásárlónak, illetve házimozi-rajongónak fogalma sincs, mi az a PlayStation 3, vagy éppen arról nem hallott, hogy Blu-ray lejátszóként is használható a konzol. Jó és okos készülék a BD390, de ilyen áron biztosan nem lesz belőle slágertermék.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.