Szerző: Bizó Dániel

2009. szeptember 15. 15:35

PHP-gyorsítót adott ki az IIS-hez a Microsoft

A Microsoft régóta kitűzött célja, hogy a Windows Servert a leggyorsabb PHP-platformmá tegye, megszorongatva ezzel a webes környezetben erőteljes jelenléttel bíró Linuxot. Ennek érdekében a cég nemrég kiadott egy béta állapotban lévő PHP-gyorsító eszközt.

A Windows Cache Extension for PHP, vagyis a WinCache 1.0 Beta egy olyan bővítmény a PHP számára, mely a programok teljesítményét fokozza a kód módosítása nélkül. A dolog talán egyetlen szépséghibája nem is az, hogy csak PHP 5.2 és 5.3 kiadásokkal működik együtt, hanem hogy bizonyos Windows-IIS párosításokat követel meg, így például Server 2003 esetén IIS 6.0 FastCGI bővítménnyel a feltétel, míg a Server 2008 IIS 7.0/FastCGI kombót kíván, non-thread-safe buildekkel.

A WinCache, mint sok más PHP-gyorsító, nem az adatokat, hanem a kódot tárolja le a memóriában, méghozzá bájtkódra fordított formában. Ez azt jelenti, hogy ugyanannak a PHP programkódnak az egymást követő végrehajtásai a lehető leggyorsabbak, mivel nem szükséges a szkriptet újra és újra beolvasni és futásidőben lefordítani, ez mindössze egyszer történik meg. Ezt követően a PHP szkript meghívásakor már a kész bájtkódot (PHP opcode) használhatja a rendszer.

A WinCache ezen túlmenően a szkripteket tároló fájlokat is képes a memóriában eltárolni, így azok kiolvasása nem terheli a merevlemezt, és gyorsabb is. Ezen túlmenően az eszköz eltárolja az erőforrások relatív és abszolút útjainak térképét, vagyis ezeknek a megfeleltetéseknek sem szükséges minden egyes futásnál megtörténniük, ami bizonyos, sok relatív elérési utat használó PHP programnál érezhető gyorsulást eredményez. A WinCache béta ugyanúgy telepíthető, mint bármilyen más PHP bővítmény. Letölthető a PHP 5.2 sorozathoz itt, az 5.3-hoz pedig itt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról