:

Szerző: Bizó Dániel

2009. szeptember 11. 12:36

Megújult az AMD notebook kínálata

Bemutatta második generációs ultravékony platformját, egyúttal idei mainstream mobil platformját is az AMD, melyeket új marketingstratégiával igyekszik sikerre vinni.

Az AMD idén januárban lépett porondra az úgynevezett ultravékony notebook platformjával, mely nemcsak a cég történetében első ultrahordozható terméke, de kategóriateremtőnek is bizonyult. Tekintve, hogy az AMD nem versenyképes a netbookok és drágább ultrahordozható gépek terén, ezért megalkotta magának az ultravékony gépek kifejezetten egyéni felhasználóknak szánt szegmensét, mely stílusos, vékony kialakítású és könnyű notebookokat takar.

A koncepció létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy az Intel rendkívül agresszíven reagált, és gőzerővel indult meg ebben az irányban. Az IDC úgy látja, hogy a jövőben a piac egyre inkább bipolárissá válik, vagyis egyre nagyobb teret nyernek a 14 hüvelyk alatti, hordozható gépek, ahogyan a 16 hüvelykes és nagyobb gépek aránya is növekedni fog, miközben az eddig jellemző, 15 hüvelykesek visszaszorulnak.

Az AMD most ismét mozdul a területen, és piacra dobta ultravékony platformjának kétmagos processzorokkal szerelt változatát, a Congót. Az Athlon Neo X2 két változatban jelenik meg: az L625 két magjának névleges órajele 1,6 gigahertz, míg az L325 modell 1,5 gigahertzes. A lapkák magonként 512 kilobájt dedikált L2 tárral rendelkeznek, és a platformkompatibilitás érdekében továbbra is DDR2 memóriát támogatnak. Az AMD korlátozott erőforrásainak sajnálatos eredményeként az új chipek továbbra is 65 nanométeres csíkszélességű eljáráson készülnek, TDP-jük pedig 18 watt. Az eddigi egymagos Athlon Neo MV-40 (1,6 GHz, 512k L2) továbbra is elérhető marad, míg a legalacsonyabb igényeket a 1,5 gigahertzes, 256k L2-vel felszerelt Sempron 210U szolgálja ki. Az Intel szintén a napokban kezdte meg új kétmagos CULV processzorainak szállításait.

Az új, Conesus kódnéven ismert processzorokhoz új chipkészlet is dukál, a Congo platform már RS780M már egy jóval erősebb, ATI Radeon HD 3200 integrált grafikus magot alkalmaz. Bár energiahatékonyságban az AMD platformja nem tudja felvenni a versenyt az Intelével, a grafikus teljesítménye jóval magasabb, mintegy másfél-kétszerese, így sokak számára jobb választásnak bizonyulhat, hiszen ez a különbség sok játék esetében a játszható és játszhatatlan közötti különbséget jelenti - a Radeon HD 3200 tipikusan 4-5 évvel ezelőtti csúcsjátékokat képes elfogadható minőségben és sebességgel futtatni, mint például a Doom 3 vagy a F.E.A.R. Az AMD grafikus megoldása kétségtelenül felsőbbrendű az Inteléhez képest.

Az AMD egyúttal elindította a Tigris kódnéven ismert, \"hagyományos\" notebookokba szánt platformját is. Ezekben már a Barcelona processzorokkal debütált 10h mikroarchitektúra dübörög, és 45 nanométeres eljáráson készülnek. A 35 wattos energiaosztályba tartozó kétmagos Caspian chipek órajele 2,2-től 2,6 gigahertzig terjed, és Turion II néven kerülnek piacra - a foglalat S1g3 már. Az olcsóságot az előző generációs Athlon II és Sempron képviselik. A processzorokat az 880M (RS880M és SB710) chipset szolgálja ki, mely DirectX 10.1-es RV620-as (Radeon HD 3400 sorozat) grafikus magot is integrál, valamint természetesen gond nélkül viszi az 1080p H.264, VC-1 és MPEG-2 videofolyamokat is is.

Az AMD egyúttal új marketingkapmányba is kezd VISION néven, melynek célja, hogy újrafogalmazza a PC-marketinget. A vállalat igyekszik a PC-k reklámozásának és értékesítésének kommunikációját úgy megváltoztatni, hogy a technikai specifikációk helyett azok használhatóságára kerüljön előtérbe, vagyis milyen feladatokra lehet alkalmas az adott gép, így segítve a vásárlók döntését.

Az AMD rajtja nagyjából egy hónappal előzi meg az Intel következő generációs Centrino platformja, a Calpella indulását, mely már az Intel Nehalem mikroarchitektúrára épülő négymagos mobil Core processzorokat alkalmazza majd, és jövő év első felétől már grafikus magot is tokon belürle integráló 32 nanométeres processzorokat is fogad.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.