Szerző: Koi Tamás

2009. szeptember 7. 18:23

Jövőre 3D-s lesz a PlayStation 3

A berlini IFA idei egyik meghatározó irányvonala a háromdimenziós házimozi, illetve a térbeli kép szórakoztatóipari felhasználásában rejlő lehetőségek bemutatása. Ehhez csatlakozott a Sony speciális tévéjével, mely minden PlayStation 3 videojátékból 3D-s élményt varázsol.

A Sony a berlini rendezvényen felállított standján már működés közben demózta a háromdimenziós képet nyújtó rendszert, mely egy PlayStation 3 konzolgépből, pontosabban annak legújabb, Slim változatából, illetve egy speciális lapostévéből áll. A kiállításra látogatók egy 3D-s szemüveget felvéve egy tavaly megjelent játékkal, a futurisztikus környezetben játszódó versenyt imitáló Wipeout HD-val próbálhatták ki, milyen élmény a 3D-s játék.

A Sony bemutatóján fontosnak tartották hangsúlyozni, hogy a rendszer működéséhez nincs szükség a PlayStation 3 konzolok speciálisan módosítására, vagy arra, hogy a játékfejlesztők átkódolják a szoftvert. A konzolhoz ugyan le kell majd tölteni egy új, a 3D-s üzemmódot támogató rendszerszoftvert, a térhatású kép előállítását azonban nem a PS3 erőforrásai végzik majd, hanem a televízió.

Az első, térhatású videojátékot támogató Bravia készülék a Sony tervei szerint jövőre kerülhet a boltokba, később azonban az sem kizárt - tudósít a Cnet -, hogy a feldolgozóáramkört beépítik a PlayStation konzolokba is. Azt egyelőre nem tudni, hogy a Sony licenceli-e majd a technológiát más gyártóknak, erről ellentmondásos információk keringenek.

A japán gyártó éppen szeptember elején dobta piacra a PS3 újgenerációs, elődeinél kisebb és energiatakarékosabb változatát, a PS3 Slimet. A mind technológiailag, mind pedig az image-t tekintve is ráncfelvarráson átesett játékgép egyik újdonsága az úgynevezett Bravia Sync funkció, mely lehetővé teszi, hogy bizonyos Bravia készülékek távirányítójával a konzolt is lehessen vezérelni. Nem kizárt éppen ezért, hogy a 3D-s játékok csak a PS3 Slimmel élvezhetők majd, erről, illetve a rendszer működésének további részleteiről azonban egyelőre nem szolgált érdemi információval a Sony. A 3D-s megjelenítés, és a szintén jövőre, várhatóan tavasszal érkező mozgásérzékelős vezérlő a piaci siker mellett valószínűleg mind azt szolgálják a Sony vezetőinek szemében, hogy elnyújtsák a dollármilliárdokat elnyelő PS3 életciklusát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról