:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. szeptember 7. 15:17

Androiddal és iPhone-nal is itt a zenei Kánaán

Tegnap éjjel a Spotify csendben, minden feltűnés nélkül elérhetővé tette mind az iPhone-os, mind az androidos alkalmazását, így az eddig PC-s börtönre kárhoztatott online zenei streaming szolgáltatás végre szabadon hordozható.

Nemrégiben vált publikussá, hogy a Spotify iPhone verziója már készen áll az indulásra, az Apple áldását adta rá, már csak a 10 napos türelmi időnek kellett letelnie. Emellett pedig csendesen, de az androidos változat is befutott. Az App Store-ból letölthető program mindössze 1,7 megabájt méretű, bár a felhasználás jellegéből adódóan ez lesz a legkisebb gond, a zene streamelése ennél jóval nagyobb adatforgalmat generálhat majd.

Havi 10 euró = 4 millió zeneszám

Sokak szomorúságára a mobil Spotify nem elérhető az ingyenes előfizetéssel rendelkezők számára, kizárólag csak a prémium ügyfeleknek, akik havonta 10 eurót fizetnek a zenék eléréséért. Számukra viszont mostantól a telefonon/médialejátszón is elérhető a teljes katalógus, több millió zeneszámmal, tucatnyi kiadó kínálatával. Azok számára is van megoldás, akik nem korlátlan adatcsomaggal rendelkeznek, vagy idejük nagy részét nem HSDPA-val lefedett területen töltik.

\"\"\"\"

A Spotify mobil lehetővé teszi az offline elérést is. Ilyenkor a már létrehozott lejátszási listák közül a kiválasztottakat a felhasználó, akár Wi-Fi-n, akár 3G-n keresztül leszinkronizálja a mobil eszközre, s innentől kezdve a dolog úgy működik, mint bármelyik zenelejátszó. A fájlokat persze nem lehet másolni, de ezen felül szabadon lejátszható, kereshető, megállítható, tekerhető minden zene, csakúgy mint PC-n.

Üröm az örömben, hogy hiába játszotta ki valaki a Spotify regisztrációs korlátozásokat mondjuk egy egyesült királyságbeli proxy-val, a mobilos változat kizárólag azon országok App Store-jában jelent meg, ahol a szolgáltatás is legálisan elérhető, így csak a finn, francia, norvég, spanyol, svéd és brit felhasználók (vagy ezen országok App Store-jába regisztráltak) tölthetik le a programot, akkor is, ha az egyébként ingyenes.

\"\"\"\"

Beindulhat az evolúció

A precedens értékűnek is mondott engedékenység más zenei szolgáltatókat is felbátoríthat arra, hogy megjelenjenek az Apple alkalmazás piacterén. A RealNetworks Rhapsody a hírek szerint például szintén megkapta az engedélyt, míg a Napster a magas jogdíjak miatt inkább kihagyja az Apple-világot. A magyar felhasználóknak viszont valószínűleg jó ideig várni kell még, hogy legálisan használják a szolgáltatást, a Spotify weboldalán szerzői jogi problémákra hivatkozva nem támogatják a magyar felhasználók regisztrációját. Némi trükközéssel természetesen be lehet lopódzni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.