:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. szeptember 7. 12:16

Átlagosan 80 dollárért vesz szoftvert egy iPhone-tulajdonos

Az AppsFire kutatása szerint egy átlagos iPhone-felhasználó 65 programot telepít és egyenként 1,56 dollárt fizet értük. Ugyan a kutatás mindössze egy 1200 fős minta kérdőíves megkérdezésével készült, de az adatok összecsengenek más korábbi adatokkal.

Globális adatok repkednek az alkalmazás-piacterekkel kapcsolatban, de eddig szinte senki nem figyelt arra oda, hogy egy adott felhasználótól mekkora összegű vásárlás várható. Tudtuk eddig, hogy hány darab alkalmazást töltenek le, de arról nem esett szó, hogy ebből mennyiért fizetnek, s mekkora bevétel várható. Napokkal a Microsoft piacterének nyitása előtt, s hónapokkal az Androidé után tanulságos lehet az Apple App Store felhasználóinak szokásait vizsgáló kutatás, melyet az AppsFire szolgáltatás üzemeltetői végeztek el.

15 ezer program kelendő a 65 ezerből

Az iPhone-alkalmazások megosztását lehetővé tévő AppsFire 1200 iPhone-, illetve iPod touch felhasználót kérdezett meg arról, hogyan is állnak a fizetős alkalmazásokkal. A kérdőívet kitöltők száma ugyan kicsi, de a készítők igyekeztek saját mintáik alapján a valós felhasználókból a lehető legpontosabb trendeket meghatározni. A kérdőíveket a felhasználók júliusban és augusztusban töltötték ki. A válaszadók a világ minden tájáról jelentkeztek, de a teljes képnek megfelelően kiemelkedő koncentráció jellemző az Egyesült Államokra, Franciaországra és Japánra.

A jelentés szerint az 1200 vizsgált iPhone/Touch tulajdonos összesen több mint 15 ezer különböző alkalmazást telepített fel, tehát a kiemelkedően népszerű programok mellett óriási a szórás. Igaz, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az App Store-ban lévő 65 ezer alkalmazás közül 50 ezret bottal sem piszkált meg ez az 1200-as minta. A 2008-as indulás óta történt másfél milliárd letöltésből azonban valószínűleg a pálya szélén álló programoknak is jutott bőven.

Még érdekesebb adat, hogy a vizsgált csoporton belül minden egyes eszközre átlagosan 65 alkalmazást telepítettek fel. Ez körülbelül arányban áll a többi rendelkezésre álló adattal, hisz egy 2009 augusztusi felmérés szerint 26,5 millió iPhone és 18,6 millió iPod touch van forgalomban, az előbbi tulajdonosainak fele, míg utóbbinak 40 százaléka telepít programokat készülékére. A másfél milliárd letöltés így körülbelül eszközönként ennyi telepítést kell jelentsen.

Kevesen tudnak ellenállni a fizetős programoknak

Az AppsFire kutatásából viszont kiderül, hogy átlagosan 1,56 dollárt költenek egy programra az emberek, így egy eszköz 80 dollárnyi forgalmat jelent. Azon programok közül, melyeket telepített legalább egy felhasználó, 54 százalék ingyenes, s csak 46 százalék fizetős. Ha a telepítések számát nézzük, akkor viszont már 65 százalék az ingyenes programok aránya, tehát a pénzbe kerülő programokat átlagosan kevesebben töltik le. Viszont van 7 százaléknyi olyan felhasználó is, aki kizárólag ingyenes programokat hajlandó telepíteni. Az eszközönkénti 80 dolláros átlagot véve elméletileg az Apple 400 millió dollárnál is több forgalmat kellett elkönyveljen eddig az App Store-ban, ami 76 milliárd forintnak felel meg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.