Szerző: Bizó Dániel

2009. szeptember 4. 15:29

Rohamosan drágul a DDR2, nemsokára a DDR3 felé fordul a piac

Közeleg a DDR2-DDR3 árainak találkozása, mely ponttól a DDR3 válik az olcsóbb memóriatípussá, írja piaci forrásokra hivatkozva a DigiTimes, amit az üzletkötési adatok is alátámasztanak.

A DDR3-kibocsátás folyamatosan emelkedik, miközben a DDR2-termelés csökkenőben, így utóbbi ára a a PC-piac magához térésének köszönhetően az elmúlt egy hónap alatt drámai megemelkedett. Piaci pletykák szerint a Samsung Electronics, mely a világ legnagyobb DRAM-gyártója, nemrég úgy döntött, hogy ellenfeleinek szétverését követően a nyereségességre koncentrál, így megemelte DDR2-árait, ami az egész piacot is magával húzta.

A DRAMeXchange adatai alapján a nagyjából egy hónappal ezelőtti üzletkötésekhez képest a gigabites DDR2 chipek mintegy harmadával drágultak meg szeptember elejére (1,6 dollár környékén), miközben a DDR3 gyakorlatilag mozdulatlan maradt ugyanezen időszak alatt (1,9-2 dollár), így a DDR3 gigabitenként kevesebb mint 25 százalékkal drágább az azonnali piacon, miközben a szerződéses 2 gigabájtos moduláraknál az eltérés alig 10 százalék mára, a tendencia világosan látható.

Az inSpectrum úgy becsli, hogy a DDR3 iránti növekvő kereslettől vezérelve a DDR3-termelés a negyedik negyedévben eléri a DDR2 mennyiségét, és ekkor már az újonnan eladott számítógépek harmadába kerül DDR3-memória. Az arányok megfordulását követően a DDR3 ára valószínűleg ismét lefelé veszi az irányt, aminek az is teret ad, hogy addigra a jelenleginél nagyobb arányban folyik 50 nanométeres osztályú eljárásokon tömegtermelés, sőt a Samsung, a Hynix, az Elpida és a Micron kisebb geometriák felé migrál várhatóan.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról