Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Komoly security line-up az idei SYSADMINDAY-en: FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig!

Időt nyert a Microsoft a Word szabadalomsértési perében

Koi Tamás, 2009. szeptember 04. 14:12
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Időt nyert a Microsoft abban a szabadalomsértési perben, melyet elsőfokon augusztus 12-én elvesztett, és amelynek során jelentős kártérítés megfizetését, valamint a Word szövegszerkesztők forgalmazásának betiltását rendelte el a texasi bíróság.

A szabadalomsértési pert a hosszúra nyúló és eredménytelen tárgyalási folyamatok után egy kanadai cég, az i4i kezdeményezte még 2007-ben. A cég szerint a szoftveróriás szövegszerkesztője megsérteti az XML-kezelésre vonatkozó, 1998-ban odaítélt 5,787,449 számú szabadalmat ("Egy dokumentum felépítésének és tartalmának egymástól független módosítására szolgáló módszer és rendszer"). A texasi bíróság augusztusban az i4i-nak adott igazat és megtiltotta az egyedi XML-t tartalmazó XML, DOCX és DOCM formátumú állományokkal kompatibilis Word 2003 és Word 2007 árusítását. A tiltó határozat eredetileg 60 nap múlva, azaz október közepén lépett volna életbe.

Ám ahogy az várható volt, a Microsoft fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen, ezzel együtt augusztus 18-án kelt beadványában kérte a végrehajtás felfüggesztését, valamint gyorsított tárgyalást kért a fellebviteli bíróságtól. A szoftvercég szerint a Word termékek amerikai forgalmazásának betiltása nem csak saját maga, hanem jelentős OEM-partnerei számára is beláthatatlan következményekkel járt volna, hiszen a bíróság 200 millió dollár kártérítés megfizetése mellett nemcsak arra kötelezte a Microsoftot, hogy hagyjon fel a szabadalomsértő termékének árusításával és hirdetésével, hanem a tesztelést, illetve a további támogatást is betiltotta.

A nagy OEM-partnerek közül a HP és a Dell nyíltan a szoftveróriás pártjára állt, a bírósághoz beadott támogató nyilatkozatukban kiemelve, hogy a Word átalakítása, illetve az ezzel járó folyamatok (például a teljes PC-raktárkészletre új szoftvert kellene telepíteni) aránytalanul sok időt és erőforrást igényelnének a gyártók részéről. A két cég a végrehajtás legalább 120 napos felfüggesztését javasolta a bíróságnak.

A fellebviteli bíróság végül eleget tett a Microsoft kéréseinek, így a két cég ügyében szeptember 23-án lesz a következő meghallgatás.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig: Veres-Szentkirályi András (Silent Signal), Balázs Zoli (MRG Effitas), Marosi-Bauer Attila (Hacktivity) és sokan mások. A standupot Felméri tolja.