:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. szeptember 3. 12:15

A Panasonic is erősít mikro négyharmados retróban

A Panasonic az Olympus E-P1-nek vetélytársat állítva, bejelentette kis méretű mikro négyharmados gépét, a GF1-et. A szintén retro hangulatú kisgép októberben kerül a boltok polcaira.

Nem okozott meglepetést, de tegnap végre bejelentették a Panasonic legújabb modelljét, a kis méretű, mikro négyharmados Lumix GF1-et. A konkurenciának számító EP-1-hez képest a Panasonic gépe némileg kisebb, pedig ebbe beépített vaku is került ellentétben az EP-1-gyel. A kis méret ellenére a vaku fénye nem lóg bele az objektívbe, köszönhetően annak, hogy elég távol helyezték el a felnyíló fényforrást a lencsék helyétől.

Van HD is

Optikai átnézeti kereső viszont nem található a házon, ezt egy elektronikus keresővel pótolták, igaz ez is lefedi a lencsék által befogott terület 100 százalékát. Szoftverét tekintve a gép az EP-1-hez hasonlóan képes 720p felbontású HD videókat rögzíteni, akár H.264, akár Motion JPEG formátumban is, illetve a felvétel közben is lehetséges fókuszt állítani, amivel egész tetszetős videófelvételi képességekre tesz szert a fényképező.

\"\"

A fotózás megkönnyítésére a Panasonic szokás szerint számos színmódot töltött fel a gépre, melyeket a felhasználó apró módosításokkal pontosíthat a kívánt eredmény elérésének érdekében. A művészi ambíciókat ápoló kezdő fotósokat segíti az a felvételi mód, amikor a gép kis mélységélességet használ, illetve a fókuszban nem lévő előteret/hátteret még tovább homályosítja, miközben a tárgy éles marad.

A képek maximum 12 megapixeles felbontásban készülhetnek, a fényérzékenység teteje pedig 3200-as ISO-érték. Szintén a felhasználó életének könnyítésére szolgál a G1/GH1-ből jól ismert Live View továbbfejlesztése, ami immár 60 képkocka per másodperc sebességgel mutatja a kompozíciót, s eközben a korábbinál gyorsabb autófókusznak és lencserendszernek köszönhetően akár 0,3 másodperc alatt is képes élesíteni. A fókuszáló rendszer vagy automatikusan egy 23 pontos mátrixból kalkulál, vagy a felhasználó által megadott pontra lő, vagy az intelligens AF is használható, ami már az előtt élesít, hogy az exponáló gombhoz hozzá értek volna.

Kicsit drága

A bejelentés legtöbb részlete ugyan csábító a mikro négyharmados kisgépek iránt érdeklődőek számára, viszont a Panasonic árazása kissé magasabbra teszi a mércét. Ráadásul a GF1-et nem lehet megvenni objektív nélkül és kizárólag a Panasonic által forgalmazott lencséket lehet hozzákapcsolni a vázhoz. A gép két változatban lesz kapható, egyrészt egy 20mm-es f1.7 fix objektívvel, illetve egy 14-45mm-es f3.5-5.6 zoomobjektívvel. Az amerikai boltokban mindkét kezdő szett 900 dollárba kerül majd, a készleteket október elejétől lehet megvásárolni. Aki mégis elégedetlen lenne a Panasonic lencsékkel, az 250 dollárért vásárolhat adaptert a géphez, amivel a Leica objektívek is kompatibilisek lesznek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.