Szerző: Koi Tamás

2009. szeptember 2. 16:00

Drága lesz, de mindent visz majd a Nokia netbookja

Az egyik legdrágább netbook lesz a piacon a Nokia Booklet 3G, cserébe a finn gyártó első PC-je az egyik legjobban felszerelt mini számítógép lesz - derült ki a Nokia World rendezvényen. A cég augusztus végén jelentette be a netbookot, melynek mostanra már a részletesebb technikai paraméterei is nyilvánosságra kerültek - az árával együtt.

A Nokia Booklet 3G tulajdonképpen egy netbook és egy okostelefon ötvözetének tekinthető, így számos olyan funkciót is építenek majd a készülékbe, melyeket eddig csak a drágább telefonokban lehetett megtalálni, emellett a szoftverkínálat is tartalmaz majd több olyan elemet, melyek ismerősek lehetnek az E vagy N szériás Nokia mobilok tulajdonosai számára. A tízhüvelykes képátlójú, 1280x720 pixeles kijelzővel ellátott netbook egy feltöltéssel állítólag 12 órán át üzemel majd köszönhetően a kategóriában egyedülálló, 16 cellás lítiumion akkumulátornak.

A Nokia alumíniumházas netbookja ennek ellenére hihetetlenül könnyű lesz: a gép mindössze 1,25 kilogrammot nyom majd, vastagsága pedig nem éri el a 2 centimétert. A netbookba 1,6 GHz-es Intel Atom processzor kerül majd 1 GB memória és egy 120 GB kapacitású, 1,8 hüvelykes merevlemez társaságában. A szériafelszereltséghez WLAN-modul, Bluetooth-rádió, HSxPA-modem webkamera, memóriakártya-olvasó és A-GPS tartozik. A gépre Windows 7 operációs rendszert telepítenek majd. A Nokia a Booklet 3G-n számos Ovi-szolgáltatást is elérhetővé tesz, például zeneboltot és zeneletöltést, illetve az Ovi Suite segítségével az okostelefonokon tárolt adatok szinkronizációját.

\"\"

A gyártó a tervek szerint nettó 575 eurós listaáron (ez napi árfolyamon átszámítva közel 160 ezer forint - áfa nélkül) kínálja majd a Booklet 3G-t, a Nokia azonban az operátorokkal kialakított kapcsolatait felhasználva, közös marketing- és értékesítési akciókkal így is könnyűszerrel kigolyózhatja versenytársait és a mobilpiac felől behatolva lendületesen terjeszkedhet a netbookok területén.

A finn cég belépése a netbookok szegmensébe nem meglepetés, a cég vezére, Olli-Pekka Kallasvuo még februárban beszélt a finn közszolgálati rádióban arról, hogy a vállalat számára logikus lépés lehet a megjelenés a notebook- vagy netbookpiacon annak érdekében, hogy azt egyfajta pufferzónaként használja az okostelefonok felé terjeszkedő PC-gyártókkal szemben. Nyáron már arról pletykáltak a lapok, hogy a készülékeket a tajvani Quanta gyártja a Nokia részére. Ugyanezen források szerint a finn cég később egy Qualcomm SnapDragon-alapú smartbookot is be fog mutatni.

\"\"

A Nokia a Booklet 3G mellett több új mobilkészüléket is bemutatott a Nokia World mai napján, így elsősorban fellebbent a fátyol az N97 kistestvéréről, a könnyebb és kisebb N97 miniről, mely szinte ugyanazt a szolgáltatáskínálatot nyújtja majd, mint a nyáron leleplezett elődmodell. A nettó 450 euróba kerülő, októbertől kapható készülék elsősorban a közösségi szolgáltatásokon otthonosan mozgó felhasználókat célozza. A Nokia a legnépesebb közösségi hálózatnak számító Facebookkal közös fejlesztésként bevezeti az elsőként az N97 minivel elérhető Ovi Lifecasting alkalmazását, mellyel az állapotfrissítésen túl a tartózkodási hely is könnyedén megosztható a készülék főképernyőjén keresztül.

\"\"\"\"

A zenemobilok kínálatát erősíti két másik most bemutatott újdonság, a Nokia X6 és X3. Előbbi kizárólag a Comes With Music szolgáltatással kerül forgalomba, azaz itthon aligha kerül a boltok polcaira, utóbbi viszont egy olcsóbb és egyszerűbb felépítésű mobil a zenerajongók számára. Az X6-ot 3,2 hüvelykes érintőkijelzővel és 32 gigabájt háttértárral szereli a gyártó, a szétcsúsztatható X3 pedig 2,2 hüvelykes kijelzővel rendelkezik majd. Mindkét készülék az év végén kerül forgalomba, a nagyobb tudású modell nettó ára 450, a kisebbik modellé 115 euró lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról