Szerző: Dojcsák Dániel

2009. szeptember 2. 12:24

Megéri LCD-gyárat építeni Magyarországon

Nem is Európába szállít majd az új magyarországi LCD-gyár, mégis megéri a koreai NexDisplay cégnek ide települni.

Harminc milliárd forintos beruházás keretében négy üzem fog hazánkban létesülni a dél-koreai NexDisplay jóvoltából, Vas-, illetve Zala megyében. A HWSW-nek nyilatkozó Krajczár Jenő, a cég hazai képviselője elmondta, hogy ebből a négyből viszont csak a most bejelentett szentgotthárdi foglalkozik majd LCD gyártással.

A NexDisplay profilja a kisebb, 1,5-7 hüvelyk átmérőjű kijelzők gyártása, s a magyar üzemben is ilyenek készülnek majd. Magukat a paneleket a Sharptól vásárolja a cég, mint az iparágon belül nagyon sokan mások is, a hazai gyárban pedig ehhez az elektronikát építik hozzá a munkások. Az elkészült kijelzők ezután főként szórakoztatóelektronikai és háztartási gépekbe kerülnek majd beszerelésre. Ezek lehetnek mobiltelefonok, GPS-készülékek, mobil DVD-lejátszók vagy akár hűtőgépek is.

Krajczár Jenő a HWSW-nek elmondta azt is, hogy a dél-koreai cég hazai pályán már nem tud tovább terjeszkedni, s korábban próbálkoztak Kínában letelepülni, de a befektetők nem nézték jó szemmel az ottani konkurencia sűrű terjeszkedését, ezért döntöttek egy európai helyszín mellett. Magyarország kiválasztásának oka ugyanakkor nem logisztikai, hanem tisztán üzleti volt, ugyanis az alapanyagokat is Ázsiából szállítják ide Bécsen keresztül, és az elkészült termékek sem ebben a régióban hasznosulnak majd. A 2011-re leadott rendelésekben állítólag nem is szerepel a mi régiónk, a termékek egy része valószínűleg visszautazik Kelet-Ázsiába.

A Szentgotthárdon létesülő gyár a novemberre tervezett indulás után 600 embert foglalkoztat majd, s ezek közül 500 betanított munkás, szalagmunkás (főleg női alkalmazottak) vagy kiszolgáló személyzet lesz, míg a maradék száz magasan képzett mérnöki pozíció. A tervek szerint évente 1,2 millió darab kijelző hagyja majd el az üzemet, arról a cég itthoni képviselője viszont nem nyilatkozott, hogy ez mekkora árbevételt jelent majd. További részletesebb információkat a cég magyar képviselője a novemberi sajtótájékoztatóra ígért.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról