:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. szeptember 1. 14:35

Kábelszakadás miatt akadozott a GTS-Datanet hálózata

Kábelszakadás okozott zavarokat a mai nap délelőttjén a GTS-Datanet hálózatában. Budapesten, a budai oldalon vágtak el munkagépek optikai kábeleket, ami miatt a szolgáltató bizonyos ügyfeleinél egy időre megszűnt az internetszolgáltatás.

A GTS-Datanet tájékoztatása szerint ma délelőtt a szolgáltató budapesti optikai hálózatának egyik szakaszán átvágták a kábeleket. Ezt követően a \"védett hálózatok, köztük a BIX-kapcsolat is, automatikusan átkapcsoltak a tartalék útvonalra, ahogyan ez a grafikonokon is látható\". A cég szakemberei azonnal értesültek a hibáról, s azóta is dolgoznak a hiba elhárításán.

\"\"

A budai kábelszakadás miatt bekövetkező szolgáltatásleállás kizárólag a Yo Neked! előfizetők egy részét érintette, de a GTS-Datanet szerint 45 percen belül náluk is helyreállt a rend. Ez köszönhető annak, hogy a cég a normál üzemben használt BIX-vonalak mellett egy redundáns 2*10 Gbps sebességű tartalék vonallal is rendelkezik. Az átállás automatikusan megtörtént, külső beavatkozásra nem volt szükség, így az előfizetők nagy része észre sem vehette a problémát.

Ennél jóval nagyobb kavarodást okozott idén januárban a Magyar Telekom hálózatában egy optikai vezeték elszakadása, amit az M6-os autópálya-építés során vágtak át. Akkor a tartalék-útvonalakra való forgalomátterelés után az egyik hálózati eszköz túlterhelődött, majd meghibásodott, s ennek következtében az ország nagy részében akadozott a hálózati forgalom, a cégcsoporthoz tartozó teljes IP-forgalom leállt egészen aznap késő délutánig.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 02:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.