:

Szerző: Bizó Dániel

2009. szeptember 1. 16:48

Elkelt a Skype

Frissítve: a New York Times értesülései pontosnak bizonyultak, az eBay-nek sikerült túladnia a Skype-on, méghozzá jó pénzért.

Az eBay mintegy 2 milliárd dollárért adta el a Skype 65 százalékát egy magántőkés csoportnak, ami 2,75 milliárd dollárra taksálja a céget. Ez jóval magasabb a korábban várt 2 milliárd dolláros értékelésnél, azonban még így is mintegy 400 millió dollárral alacsonyabb a Skype vételáránál. A maradék 35 százalék az eBay kezében marad.

A Times meg nem nevezett forrásai szerint a néhai Netscape alapítója, Marc Adreessen áll az egyik új kockázati befektető mögött, miközben a Skype életének korai szakaszában jelenlévő brit Index Ventures kockázati társaság is a csoport tagja, a technológiai szektorban aktív Silver Lake Partners magántőkés társasággal egyetemben.

Az eBay korábban jelezte, hogy legalább 2 milliárd dollárt szeretne kapni a Skype-ért, mely 3,1 milliárd dollárjába fájt az aukciós portálhálozatot üzemeltető cégnek. Az eladási szándékot idén áprilisban jelezte a vállalat, méghozzá egy 2010-es tőzsdei bevezetés révén, a bejelentés ugyanakkor egyértelmű üzenet volt a befektetői világ felé. A Skype-ot mintegy 400 millióan használják több-kevesebb rendszerességgel, negyedéves forgalma pedig mára eléri a 150 millió dollárt, vagyis az évi 600 milliós szintet. A cég tavaly 551 milliós forgalmat bonyolított, ami 44 százalékos növekedés.

A bejelentés nem említette, és a Times sem tudta, hogy a jelenlegi ügyletben érintettek-e a Skype alapítói, akik már hosszú hónapok óta próbálják jobb belátásra bírni az eBay-t, hogy az nekik adja el a részleget. Niklas Zennstrom és Janus Friis nem riadt vissza attól sem, hogy zsarolással próbálja meg az egyezséget kikényszeríteni, ugyanis a Skype által használt p2p technológia tulajdonjoga a kezükben lévő Joltid cég kezében van.

A felek közti vita azonban eldurvult, így a Joltid ez év márciusában megvonta a Skype-tól a használati jogokat, amiért az a bírósághoz fordult, így a vita azóta is tart. Az eBay tőzsdei jelentésében figyelmeztet arra, hogy fennáll a veszélye, hogy a kedvezőtlen bírósági döntés és egy saját p2p technológia kifejlesztésének kudarca együttesen ellehetetlenítheti a Skype működését.

A Times szerint az eBay korábban a Google-lel is tárgyalt a Skype eladásáról, de a keresőt végül elriasztotta a Skype körüli bizonytalanság, továbbá attól is tartott, hogy megromlik a viszonya a telekommunikációs óriásokkal, melyek forgalmába egyre inkább beleharaphat a rendkívül olcsó VoIP-szolgáltatás.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 05:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.