Szerző: Bodnár Ádám

2009. augusztus 28. 10:26

A gyártás kiszervezésével spórolt a Dell

A vártnál jobb eredményeket ért el a legutóbbi negyedévben a Dell. Bár a vállalatot is erőteljesen érintette a recesszió miatt megcsappanó kereslet a fogyasztói és főleg a vállalati szektorban, a cég a korábban elindított takarékossági programoknak köszönhetően felülmúlta az elemzői várakozásokat.

HIRDETÉS

A Dell bevétele 22 százalékkal 12,7 milliárd dollárra esett a második negyedévben, nettó eredménye pedig 23 százalékkal 472 millió dollárra apadt. A korábban meghozott takarékoskodási intézkedéseknek és főleg a gyártás fokozatos kiszervezésének köszönhetően a vállalat 18,7 százalékos bruttó eredményhányadot tudott elérni, ami felülmúlta az elemzői várakozásokat. A működési költségek 14 százalékkal csökkentek egy év alatt. A piac elégedett volt a Dell teljesítményével, az eredmények bejelentése után a cég részvényeinek árfolyama közel 7 százalékkal erősödött.

Stabilizálódik a kereslet

Nem csak saját működéséről, a piacról is szolgált jó hírekkel a Dell: az első negyedévhez képest 10 százalékkal nőtt az eladott termékek száma, a vállalat vezetői szerint a kereslet alakulása a válság utáni sokk után kezd visszatérni a szokásos szezonális trendekhez.\"Továbbra is nagyon nehezek a körülmények, de a kereslet stabilizálódik\" - mondta az elemzők számára rendezett konferenciahíváson Brian Gladden pénzügyi vezér. \"A második félévben némi fellendülésre is van kilátás.\"

A világ egykori legnagyobb PC-gyártója, amely már az Acerrel harcol a második hely megtartásáért, a számítógép-eladások javulását várja a Windows 7 őszi megjelenésétől, de a vállalati szektorban 2010 előtt aligha lesz érezhető hatása az új operációs rendszernek. \"A még használatban levő régi hardverek száma sosem volt ennél nagyobb\" - mondta Michael Dell. \"A következő évben nagy frissítési hullám lesz. Nem az első vagy a második hónapban zajlik majd le az egész, hanem az év során.\"

Kiszervezés

Nyereségességének növekedését a gyártás további kiszervezésétől várja a Dell. Amint az ismert, a cég a nagy gyártók közül egyetlenként rendelkezik saját összeszerelő üzemekkel, amely a direkt értékesítési modell sikerének alapja volt. Az évtized közepéig a Dellnél gyakorlatilag minden egyes PC egyedileg konfigurált, rendelésre készített darab volt. A vállalati vevőkre koncentráló Dell ugyanakkor rádöbbent, a fogyasztókat indirekt csatornákon keresztül jobban el lehet érni, ezért a cég világszerte megjelent a nagy kereskedelmi láncok üzleteiben. A saját összeszerelés azonban túl drága volt ahhoz, hogy a Dell eredményesen versenyezhessen a vevőkért az üzletekben, ahol a méretgazdaságosság a legfőbb szempont. A cég termékeinek ma már 40 százaléka szerződéses gyártóknál készül.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 22:35

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.