Szerző: Bodnár Ádám

2009. augusztus 28. 14:45

Csak a Linuxot tudja eladni a Novell

A Novell bevétele csökkent a legutóbbi negyedévben, egyedül a Linuxból származó forgalma nőtt, többi terméke iránt apadt a kereslet. A költségleszorító lépések megtették hatásukat, de a tőzsde mégsem elégedett.

A költségcsökkentési lépéseknek köszönhetően nőtt ugyan a Novell profitja a most lezárt harmadik pénzügyi negyedévben, azonban a cég bevétele meredeken visszaesett, ahogy a recesszió miatt a vállalatok leálltak a szoftvervásárlással.

A szoftvercég éves szinten 20 százalékkal tudta csökkenteni működési költségeit, ennek köszönhetően a tavalyi 15 milliós veszteség helyett most 16,7 millió dolláros nyereséget ért el, azonban bevétele 12 százalékkal 216 millió dollárra esett. A Novellt az árfolyamingadozás is segítette, az üzemeltetési költségek 8 millió dollárral csökkentek, az üzemi eredmény pedig 2 millió dollárral nőtt emiatt, a forgalom ugyanakko 6 millió dollárral csökkent.

Az egy részvényegységre jutó eredmény 7 centet tett ki, amely megfelelt az elemzői várakozásoknak. Piaci szakértők 216-217 millió dolláros forgalomra számítottak. A Novell tehát hozta a várakozásokat, a részvényárfolyama mégis csökkent a bejelentést követően, alighanem a forgalom csökkenése miatt.

A Novellnél egyedül a nyílt forrású megoldásokból származó forgalom növekedett, 22 százalékos bővüléssel áttörve a 40 millió dolláros lélektani határt, amiből 38 millió dollárt tett ki a SUSE Linux értékesítése és támogatása. Ezen kívül azonban minden más termékcsaládban meredeken csökkent a forgalom, a biztonsági termékekből 16 százalékkal, rendszerfelügyeleti megoldásokból 15 százalékkal, a munkacsoport-szoftverekből pedig 12 százalékkal kevesebb bevétel folyt be mint egy évvel korábban.

Egy nemrég nyilvánosságra került IDC-elemzés szerint a Novell a Linux-piac harmadát tartja kezében, míg legnagyobb riválisa, a Red Hat kétszer ekkora részesedéssel rendelkezik. Tavaly a Linuxok forgalma 567 millió dollárt tett ki, 2013-ra ez 1,2 milliárd dollárra emelkedhet.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.