Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Komoly security line-up az idei SYSADMINDAY-en: FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig!

Paravirtualizációs Windows driverek a Red Hattől

Bizó Dániel, 2009. augusztus 27. 18:04
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Red Hat gőzerővel folytatja saját virtualizációs platformjának fejlesztéseit, melynek egyik gyümölcseként nemrég közzétette a Windows vendégek nagyobb teljesítményű futtatását lehetővé tévő paravirtualizációs drivereket.

Tekintve, hogy ma a legtöbb szerveren Windows fut, különösen fontos, hogy a lehető legmagasabb szinten szolgálja ki a Windows vendégeket az Red Hat is. Ezt célozzák meg a most GPLv2 alatt nyilvánosságra hozott hálózati és tároló driverek (a cikk írásakor nem voltak hozzáférhetőek). A VirtIO interfészre építő NDIS (kvmnet) és Storport (viostor) miniport driverek lehető teszik a virtualizált Windows gépek számára, hogy nagyobb teljesítménnyel fussanak KVM-alapú hypervisoron.

A driverek a Windows Server 2003 és 2008 paravirtualizációját teszik lehetővé, vagyis egy API-n kommunikálnak a KVM hypervisorral, ami nagyobb teljesítményt tesz lehetővé. A virtualizált környezetek számára tipikusan a tároló és hálózati I/O műveleti sebesség kritikus, mivel az ilyen műveletek oda-vissza történő fizikai-virtuális megfeleltetése rendkívül költséges, ami érezhető teljesítménycsökkenéssel jár. A paravirtualizáció lényegében az átjárás költségét csökkenti le azáltal, hogy a hpyervisor célzott interfészeken kommunikál a vendégekkel, és nem pedig egy hardvert emulál le. Hasonló logikától vezérelve tett közzé linuxos driverek Hyper-V platformjához nemrég a Microsoft is.

Mint azzal már a HWSW is foglalkozott, a Red Hat idén év elején közölte, hogy saját virtualizációs platform fejlesztéseit végzi, mellyel versenyre kelhet a VMware és Microsoft megoldásaival. A vállalat nem a Xent, hanem a szintén nyílt forrású KVM-et választotta hypervisorának alapjául, melynek fejlesztései vezetését a virtuális desktop infrastruktúrán (VDI) munkálkodó Qumranet felvásárlásával vette át.

A Red Hat Enterprise Linux (RHEL) következő, 5.4 kiadásától kezdődően bevezeti a KVM-re épülő Red Hat Enterprise Virtualization (RHEV) Hypervisor alkalmazását, miközben vállalásai miatt párhuzamos a Xent is támogatja továbbra is. A már nyár eleje óta zárt bétatesztelés alatt álló 5.4 várhatóan az ősz elején, szeptember magasságában jelenik majd meg. A jelenleg közreadott Windows driverek vélhetően nem alkalmasak éles küldetéskritikus környezetben történő alkalmazásra, inkább tesztelési célokat szolgálnak.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig: Veres-Szentkirályi András (Silent Signal), Balázs Zoli (MRG Effitas), Marosi-Bauer Attila (Hacktivity) és sokan mások. A standupot Felméri tolja.