Szerző: Bizó Dániel

2009. augusztus 27. 18:04

Paravirtualizációs Windows driverek a Red Hattől

A Red Hat gőzerővel folytatja saját virtualizációs platformjának fejlesztéseit, melynek egyik gyümölcseként nemrég közzétette a Windows vendégek nagyobb teljesítményű futtatását lehetővé tévő paravirtualizációs drivereket.

HIRDETÉS

Tekintve, hogy ma a legtöbb szerveren Windows fut, különösen fontos, hogy a lehető legmagasabb szinten szolgálja ki a Windows vendégeket az Red Hat is. Ezt célozzák meg a most GPLv2 alatt nyilvánosságra hozott hálózati és tároló driverek (a cikk írásakor nem voltak hozzáférhetőek). A VirtIO interfészre építő NDIS (kvmnet) és Storport (viostor) miniport driverek lehető teszik a virtualizált Windows gépek számára, hogy nagyobb teljesítménnyel fussanak KVM-alapú hypervisoron.

A driverek a Windows Server 2003 és 2008 paravirtualizációját teszik lehetővé, vagyis egy API-n kommunikálnak a KVM hypervisorral, ami nagyobb teljesítményt tesz lehetővé. A virtualizált környezetek számára tipikusan a tároló és hálózati I/O műveleti sebesség kritikus, mivel az ilyen műveletek oda-vissza történő fizikai-virtuális megfeleltetése rendkívül költséges, ami érezhető teljesítménycsökkenéssel jár. A paravirtualizáció lényegében az átjárás költségét csökkenti le azáltal, hogy a hpyervisor célzott interfészeken kommunikál a vendégekkel, és nem pedig egy hardvert emulál le. Hasonló logikától vezérelve tett közzé linuxos driverek Hyper-V platformjához nemrég a Microsoft is.

Mint azzal már a HWSW is foglalkozott, a Red Hat idén év elején közölte, hogy saját virtualizációs platform fejlesztéseit végzi, mellyel versenyre kelhet a VMware és Microsoft megoldásaival. A vállalat nem a Xent, hanem a szintén nyílt forrású KVM-et választotta hypervisorának alapjául, melynek fejlesztései vezetését a virtuális desktop infrastruktúrán (VDI) munkálkodó Qumranet felvásárlásával vette át.

A Red Hat Enterprise Linux (RHEL) következő, 5.4 kiadásától kezdődően bevezeti a KVM-re épülő Red Hat Enterprise Virtualization (RHEV) Hypervisor alkalmazását, miközben vállalásai miatt párhuzamos a Xent is támogatja továbbra is. A már nyár eleje óta zárt bétatesztelés alatt álló 5.4 várhatóan az ősz elején, szeptember magasságában jelenik majd meg. A jelenleg közreadott Windows driverek vélhetően nem alkalmasak éles küldetéskritikus környezetben történő alkalmazásra, inkább tesztelési célokat szolgálnak.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 01:15

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.