:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. augusztus 26. 11:35

Kínai LCD-gyárat épít az LG Display

Több mint 3 milliárd dolláros beruházással épít új LCD-panelgyártó üzemet Kína déli részén az LG Display. A vállalat az ázsiai országban folyamatosan növekedő keresletet tervezi kielégíteni.

Az új LG panelgyár Kína déli részén, a Hongkonghoz közeli Guangzhou tartományban lesz - jelentette be tegnap a cég az erről szóló egyetértési nyilatkozat aláírása után. A világ második legnagyobb panelgyártója semmilyen információt nem hozott nyilvánosságra az üzemről, csupán annyit lehet tudni, hogy nyolcadik generációs LCD-paneleket gyártanak majd nagyméretű lapostévékbe. A beruházás értéke meghaladja a 3 milliárd dollárt.

Az LG mellett a Samsung és a Sharp is jelezte már, foglalkozik egy kínai panelgyártó üzem létesítésével, azonban további részletekkel egyik cég sem szolgált. Mindkét cégnek van már panelösszeszerelő üzeme a világ legnépesebb országában, azonban itt csak a végszerelés zajlik, magukat a paneleket a Dél-Koreában működő gyárakból szállítják ide, ami igen hosszú és költséges folyamat, a helyi gyártás jobban megéri, főleg, hogy a kormányzat jelentős kedvezményeket ad a kevésbé iparosított vidéki területeken beruházó cégeknek.

A világpiacon a recesszió miatt átmenetileg lelassult a lapostévé-piac növekedése, a DisplaySearch múlt héten közzétett adatai szerint a második negyedévben 27 százalékkal nőttek az eladások, ami elsősorban a kínai piacon érezhető erős érdeklődésnek köszönhető. A kormányzat ugyanis olyan gazdaságélénkítő csomagokat vezetett be, amelyek többek között modern elektronikai eszközök vásárlására ösztönzik a lakosságot.

A DisplaySearchnél úgy vélik, Kínában idén 76 százalékkal 23,6 millió darabra növekedik az LCD-tévék piaca. Az országban a legkeresettebb tévék mind a helyi gyártók (Skyworth, Hisense, TCL) termékei, az öt legnépszerűbb márka mind kínai, a külföldi gyártóknak velük kell felvennie a versenyt, azonban ehhez engedniük kell az árakból, amelynek egyik eszköze lehet a panelgyártás áttelepítése az olcsó munkaerővel és adókedvezményekkel kecsegtető országba.

A második negyedévben világszerte 44,5 millió tévét adtak el, ennek több mint kétharmada LCD-tévé volt - áll a DisplaySearch számaiban. Az LCD-k egyre gyorsabb ütemben veszik át a katódsugárcsöves és projektoros tévék helyét, annak ellenére, hogy a második negyedévben szűkös volt az ellátás LCD-panelekből, így a forgalom éves összehasonlításban csak 1 százalékkal esett.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.