Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Komoly security line-up az idei SYSADMINDAY-en: FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig!

Negyedével csökkent a nyomtatópiac az első félévben

Bodnár Ádám, 2009. augusztus 24. 10:27
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Közel negyedével zuhant a nyomtatópiac az első félévben. A Gartner szerint egyre nagyobb az érdeklődés a nyomtatási költségek csökkentését szolgáló szoftverek és szolgáltatások iránt.

A recesszió hatására jelentősen visszaesett az Európát, a Közel-Keletet és Afrikát tartalmazó EMEA régió nyomtatópiac az első negyedévben - olvasható a Gartner jelentésében. Közel negyedével kevesebb nyomtató, másoló és multifunkciós berendezés fogyott mint 2008 első felében.

A válság miatti bizonytalanság és a hitelforrások elapadása miatt a fogyasztók és a vállalatok is látványosan kevesebb nyomtatót vásárolnak. "A szűkösebb büdzsék miatt a vállalatok nem tudnak új berendezésekre költeni és a meglevőeket használják tovább... [...] Ugyanakkor a hardvereladások csökkenése mellett egyre nagyobb a költségek csökkentését és jobb kézbentartását lehetővé tevő menedzsment-szoftverek és szolgáltatások iránti igény" - mondta a Gartner elemzője, Tosh Prabhakar. 2009 első felében a régióban 18 millió nyomtató, másoló és multifunkciós készülék kelt el, 24,4 százalékkal kevesebb mint egy éve.

A gyártók közül az éllovas HP bukta a legnagyobbat, hardvereladásai közel harmadával estek vissza. A cég az első félév során 7,3 millió berendezést szállított le, ami 40,5 százalékos piacrész megszerzéséhez volt elég. Egy éve a vállalat 44,6 százalékos részesedéssel rendelkezett. A második helyezett Canon 2,9 millió nyomtató, másolót és multifunkcióst adott el, 25,8 százalékkal kevesebbet mint tavaly, részesedése ezzel 16,4 százalékról 16,1 százalékra esett. A harmadik helyezett Epson 2,5 millió készülék eladásával 14,4 százalékos részesedést szerzett, ez némi növekedés a tavalyi 13 százalékhoz képest.

A gyártók rangsorában a negyedik helyet a Brother szerezte meg, eladásai 8,4 százalékkal 1,4 millió darabra csökkentek, részesedése ezzel 6,3 százalékról 7,6-ra nőtt. A legjobban a Samsung szerepelt a nyomtatópiac meghódítására törő dél-koreai cég 1,3 millió készüléket adott el az első félévben, ami csak 6,2 százalékos visszaesés tavalyhoz képest. A Samsung részesedése ezzel 6-ról 7,4 százalékra nőtt, megközelítve a Brothert.

A Gartner szerint a második félévben sem várható jelentős javulás, a pesszimista jóslat szerint akár az eladások 30 százalékos visszaesése sem kizárt. Az elemzőcég szerint a gyártók egyre inkább fel fogják ismerni, hogy a vállalatok körében mekkora igény van a nyomtatási költségek kontrollját és csökkentését megkönnyítő szoftverekre és szolgáltatásokra és egyre több ilyennel rukkolnak majd elő.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig: Veres-Szentkirályi András (Silent Signal), Balázs Zoli (MRG Effitas), Marosi-Bauer Attila (Hacktivity) és sokan mások. A standupot Felméri tolja.