:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. augusztus 18. 09:35

Júliusban is folytatódott a játékpiac mélyrepülése

A vártnál kétszer nagyobb, 29 százalékos csökkenést szenvedett el júliusban az amerikai videojátékpiac, ami elemzők szerint annak bizonyítéka, hogy e terület is megérzi a válságot. Tavaly év végén, a krízis beütésekor még úgy tűnt, a videojátékok ellenállnak, mára azonban kiderült, ez csak illúzió volt.

A júniusi történelmi zuhanás után júliusban is folytatódott a játékpiac mélyrepülése, 2009 hetedik hónapjában csupán 848 millió dollárt tett ki az amerikai forgalom az NPD Group jelentése szerint. A hardver- és szoftvereladások egyaránt zuhantak, Nintendo Wii-ből 55 százalékkal, PlayStation 3-ból 46 százalékkal kevesebb fogyott mint egy évvel ezelőtt, a konzolok közül egyedül az Xbox 360 tudta tartani magát, forgalma mindössze 1 százalékkal csökkent. A játékszoftverek eladásai 26 százalékkal 436 millió dollárra estek - jelentette az NPD. Sorozatban ez volt az ötödik hónap, hogy a videojátékok piaca zsugorodott.

Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy tavaly rendkívül erős első féléve volt a játékpiacnak és ez a lendület az év második felében is kitartott. 2008 tavaszán olyan címek jelentek meg mint a Grand Theft Auto IV, a Metal Gear Solid 4, a Nintendo Wii Fit vagy éppen a Mario Kart Wii, amelyekből több millió példányt értékesítettek, és amelyek a hardvereladásokat is rendre magukkal húzták. Idén ezt a teljesítményt nem csak a recesszió miatt megcsappant vásárlási kedv miatt nem tudta megismételni a játékipar, hanem azért is, mert a kiadók számos régóta várt játék megjelenését elhalasztották.

A konzolgyártók közül a Nintendo továbbra is kitart a korábban előirányzott bevételi tervek mellett, pedig a cég a második naptári negyedévben csak fele annyi Wii-t tudott értékesíteni mint tavaly. A most megjelent Wii Sports Resort bombasiker, néhány hét alatt közel 2 millió példányban fogyott világszerte, kérdés hogy a hardvereladásokat sikerül-e magával húznia. A PlayStation 3 esetében az elemzők egybehangzó véleménye szerint árcsökkentésre lenne szükség, a konzol a versenytársakkal összevetve kirívóan drága, ami egyértelműen korlátozza a forgalmat, ezt már játékkiadók is szóvá tették. A kölni GamesCom vagy az októberi Tokyo Game Show jó alkalom lehet az árcsökkentés bejelentésére.

A játékfejlesztők és -kiadók szerint idén nem hogy nem nőnek az eladások, de még az sem kizárt hogy csökkenni fognak. A nagy kérdés, hogy vajon csökkenti-e a PlayStation 3 árát a Sony és hogy mikor, illetve hogy a második félév során megjelenő nagy durranások (pl. Madden 10, Need for Speed Shift, Rock Band Beatles) hogy teljesítenek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.