Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Júliusban is folytatódott a játékpiac mélyrepülése

Bodnár Ádám, 2009. augusztus 18. 09:35
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A vártnál kétszer nagyobb, 29 százalékos csökkenést szenvedett el júliusban az amerikai videojátékpiac, ami elemzők szerint annak bizonyítéka, hogy e terület is megérzi a válságot. Tavaly év végén, a krízis beütésekor még úgy tűnt, a videojátékok ellenállnak, mára azonban kiderült, ez csak illúzió volt.

A júniusi történelmi zuhanás után júliusban is folytatódott a játékpiac mélyrepülése, 2009 hetedik hónapjában csupán 848 millió dollárt tett ki az amerikai forgalom az NPD Group jelentése szerint. A hardver- és szoftvereladások egyaránt zuhantak, Nintendo Wii-ből 55 százalékkal, PlayStation 3-ból 46 százalékkal kevesebb fogyott mint egy évvel ezelőtt, a konzolok közül egyedül az Xbox 360 tudta tartani magát, forgalma mindössze 1 százalékkal csökkent. A játékszoftverek eladásai 26 százalékkal 436 millió dollárra estek - jelentette az NPD. Sorozatban ez volt az ötödik hónap, hogy a videojátékok piaca zsugorodott.

Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy tavaly rendkívül erős első féléve volt a játékpiacnak és ez a lendület az év második felében is kitartott. 2008 tavaszán olyan címek jelentek meg mint a Grand Theft Auto IV, a Metal Gear Solid 4, a Nintendo Wii Fit vagy éppen a Mario Kart Wii, amelyekből több millió példányt értékesítettek, és amelyek a hardvereladásokat is rendre magukkal húzták. Idén ezt a teljesítményt nem csak a recesszió miatt megcsappant vásárlási kedv miatt nem tudta megismételni a játékipar, hanem azért is, mert a kiadók számos régóta várt játék megjelenését elhalasztották.

A konzolgyártók közül a Nintendo továbbra is kitart a korábban előirányzott bevételi tervek mellett, pedig a cég a második naptári negyedévben csak fele annyi Wii-t tudott értékesíteni mint tavaly. A most megjelent Wii Sports Resort bombasiker, néhány hét alatt közel 2 millió példányban fogyott világszerte, kérdés hogy a hardvereladásokat sikerül-e magával húznia. A PlayStation 3 esetében az elemzők egybehangzó véleménye szerint árcsökkentésre lenne szükség, a konzol a versenytársakkal összevetve kirívóan drága, ami egyértelműen korlátozza a forgalmat, ezt már játékkiadók is szóvá tették. A kölni GamesCom vagy az októberi Tokyo Game Show jó alkalom lehet az árcsökkentés bejelentésére.

A játékfejlesztők és -kiadók szerint idén nem hogy nem nőnek az eladások, de még az sem kizárt hogy csökkenni fognak. A nagy kérdés, hogy vajon csökkenti-e a PlayStation 3 árát a Sony és hogy mikor, illetve hogy a második félév során megjelenő nagy durranások (pl. Madden 10, Need for Speed Shift, Rock Band Beatles) hogy teljesítenek.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.