:

Szerző: Bizó Dániel

2009. augusztus 24. 18:02

Csak három chipgyártó állja a válságot

A gazdasági válság súlyos nyomokat hagy a félvezetőiparon: azon vállalatok száma, amelyek idén 1 milliárd dollárnál többet képesek beruházásokra fordítani, mindössze háromra apadt, ami az ipar növekvő költségeit is figyelembe véve példátlan, egyúttal figyelmeztető.

Az IC Insights úgy véli, hogy idén mindössze három félvezetőgyártást végző vállalat fektet be legalább 1 milliárd dollárt berendezésekbe vagy épületekbe, szemben a tavalyi nyolccal, és a válságot teljesen megelőző tavalyelőtti tizenhattal. A három vállalat kilétében semmi meglepő nincs, az Intel, a Samsung Electronics és a TSMC saját területeik legjeinek számítanak. A három cég összesen 11,5 milliárd dollárt, átlagosan 3,84 milliárdot tervez idén beruházni - az Intel és a Samsung rendre 4,7 és 4,5 milliárd dollárt, míg a TSMC 2,3 milliárdos büdzsével kalkulál. A három vállalat az ipar teljes beruházási összegének 43 százalékát adja.

A milliárdos klub szűkülésében vitathatatlanul szerepet vállal a gazdasági válság, mely eltüntette a vállalatok forgalmának egy jelentős részét, nyereségüket pedig sok esetben teljesen felemésztette, így pénzük, feleslegese kapacitásaik révén pedig indokuk sincs arra, hogy beruházásokat tegyenek. A válság kirobbanása óta harmadával, havonta mintegy 6-7 milliárd dollárral kevesebb bevételhez jut az ipar, így globálisan eddig mintegy 60-70 milliárd dollártól estek el a cégek. Az előrejelzések szerint pedig még jövő év végére is a még mintegy 15-16 százalékkal alacsonyabb lesz a kereslet. A keresletnél azonban sokkal drasztikusabban estek vissza beruházások, aminek eredményeként jövő évtől kezdve általános áremelkedés lesz tapasztalható a chipek terén, becsli az IC Insights.

\"\"

A válság azonban nem az egyetlen magyarázója annak, hogy eltűntek a milliárdosok. A 2006-2007-es tizenhatos listát többnyire memóriagyártók duzzasztották, melyek az egymást túllicitáló gyártási kapacitásaik és fékezhetetlen túltermelésük böjtjét nyögik immár több mint két éve, és tolerálhatatlan veszteségeik hatására, mely a német Qimondát is tönkretette, gyakorlatilag befagyasztották tőkeberuházásaikat. A listáról eltűnt az AMD is, mely az Intellel szembeni háború okozta veszteségek hatására volt kénytelen meghátrálni, továbbá a Fujitsu, melyet főként a válság hatására visszaeső megrendelések, továbbá a jen brutális erősödése vetett vissza.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.