Szerző: Bizó Dániel

2009. augusztus 26. 17:22

Megtört a jég, az AMD teret nyert a grafikus piacon

Jelentősen enyhült a PC-s videokártyák piacának visszaesése, negyedéves összevetésben pedig már stabilizálódott, jelentette a Jon Peddie Research (JPR). A piackutató cég szerint mindez megkönnyebbülést jelent a cégek számára.

HIRDETÉS

A JPR legutóbbi kutatása szerint a PC-s grafikus bővítőkártyák piaca 16,81 millió darabot tett ki a második negyedév során. Ez 15 százalékkal múlja alul a tavalyi 19,8 milliót, ugyanakkor már halványan felülmúlja az első negyedévest, pedig a második negyedév hagyományosan a leggyengébb a piacon - ez a környezet javulásának egyértelmű jele.

A piackutató ugyanakkor megjegyzi, hogy ezt nagyrészt a tavalyi sokkot követően beragadt készletek kifogyása magyarázza, és kevésbé a kereslet valódi alakulása. Igaz, az alacsony készletszintek miatt most már a valódi kereslet látszik inkább, sőt annál valamivel nagyobb is lehet a grafikus kártyák szállításainak mennyisége - a JPR a gyártóknál mér, nem a végfelhasználói értékesítésben.

A jelentésből kiderül az is, hogy a válság hatására sokkal árérzékenyebbé váltak a vevők, így a visszaesés leginkább a drágább kártyákat érinti. Ezekből jóval kevesebb fogy, miközben arányaiban megnőtt az érdeklődés az olcsóbb modellek irányában, aminek köszönhetően azok összességében már növekedni is tudtak.

A bővítőkártyák piacát természetesen az AMD és az NVIDIA uralja, melyek az elmúlt több mint egy év eseménydús termékbejelentései ellenére állóháborúba kerültek, és a piacrészesedések egészen mostanáig nem igen mozdultak. Az AMD hiába dobta piacra RV770 alapú ATI Radeon HD 4000-es generációját, mely sokkal hatékonyabb felépítésű a rivális termékeinél, az NVIDIA inkább agresszíven árat csökkentett, semmint területet adjon fel. Most azonban kissé megtört a jég, az árháború megállt, így az AMD egy negyedév alatt 4 ponttal 35 százalékra növelte részesedését, ezzel párhuzamosan pedig 64 százalékra szorult vissza az NVIDIA.

 

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 3. 18:08

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.