:

Szerző: Bizó Dániel

2009. augusztus 11. 16:52

Tönkrement a Transmeta vevője is

Tönkrement a Transmetát felvásárló Novafora start-up, írja saját forrásaira hivatkozva a Light Reading magazin. A vállalat beágyazott videofeldolgozó chipet fejlesztett csendesen, és idén tervezte bemutatni első termékeit.

A vállalat mindössze fél évvel azt követően adta be a kulcsot, hogy lezárta a valaha nagyratörő processzorpiaci ambíciókkal rendelkező Transmeta beolvasztását. Ahogyan arról a HWSW is beszámolt, a Novafora 256 millió dollárt fizetett a Transmetáért, hogy megszerezze annak energiatakarékos chiptechnológiáit, és beoltsa velük saját chipjeit. A felvásárlást közérdekű perrel támadták meg a Transmeta befektetői, mivel a Transmeta nagyjából ugyanennyi készpénzzel rendelkezett, ami azt jelenti, hogy az szellemi tulajdonát ingyen szerezte meg a Novafora, állítják a felperesek.

Az izraeli, kockázati tőke által finanszírozott Novafora telepített és mobil eszközök számára fejlesztett videochipeket, melyekről nem lehet sokat tudni. A cég a a Transmeta által kidolgozott LongRun2 energiakezelési technológiát dolgozta volna bele chipjeibe, erre azonban a jelek szerint sosem kerül már sor. A Light Reading ismeretei szerint a Novafora elfogyasztotta készpénzét, a befektetők pedig nem finanszírozzák tovább a működését. A spekulációk szerint a tulajdonosok megpróbálják majd továbbértékesíteni a Transmeta felvásárlásával megszerzett, valamint a saját fejlesztésű szellemi tulajdonokat.

A LongRun2 mélyebb technikai részletei nem ismertek, csak a magas szintű hatásai. A LongRun2 technológiát implementáló chipek másodpercenként több százszor képesek változtatni az órajelet és a tápfeszültséget a terhelés és hőfejlődés függvényében. Ezen túlmenően valamilyen trükkel képesek a tranzisztorok nyitófeszültségét is szabályozni futásidőben, hogy kordában tartsák a szivárgási áramot, mely haszontalanul növeli a fogyasztást. Tekintve, hogy segítségével a legyártott chipek parametrikus jellemzői (szivárgás, aktív fogyasztás) is kedvezőbbek, a kihozatal is javítható. A LongRun2-t számos vállalat, köztük a Sony, a Toshiba, az NEC, a Fujitsu és az NVIDIA is licencelte, így a Transmeta öröksége tovább él.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.