Szerző: Bodnár Ádám

2009. augusztus 11. 12:29

Távozik a Nortel elnök-vezérigazgatója

Távozott az év elején csődbe jutott Nortel Networks éléről Mike Zafirovski elnök-vezérigazgató. A vállalatot felszámolják, már nincs szükség a munkájára. A cég maradéka Pavi Binning felszámolóbiztos irányítása alá kerül.

A csődvéfelem alatt álló Nortel minden vagyonától igyekszik megszabadulni hogy kifizesse adósságait, a vállalat tegnapi közleménye szerint ennek a folyamatnak a részeként lemondott tisztségéről Mike Zafirovski elnök-vezérigazgató, aki 2005-ben került a vállalat élére azzal a feladattal, hogy fordítsa meg a leszálló ágban levő távközlési berendezésgyártó sorsát. Ma már tudjuk, hogy ez nem sikerült, a Nortelt összenyomta az erősödő konkurencia és a 2008 végén kitörő gazdasági válság.

Zafirovski elődjét, Frank Dunnt 2004-ben menesztette a Nortel, miután kiderült róla, hogy míg 1998 és 2000 között pénzügyi vezetőként dolgozott a cégnél, a Nortel többször meghamisította a könyvelést és mintegy 3 milliárd dollárt könyvelt el szabálytalanul. Az ügyben az amerikai és kanadai hatóságok is vizsgálatot indítottak, Dunnt egy évvel ezelőtt két korábbi Nortel-vezetővel együtt fogta el a kanadai rendőrség, csalással és hamisítással vádolják őket.

Zafirovski irányítása alatt a Nortel több mint 7 milliárd dollár veszteséget szenvedett el, s végül januárban jelentett csődöt. Azóta a CDMA-üzletágát és az LTE-fejlesztésekkel foglalkozó tevékenységet 1,13 milliárd dollárért megvásárolta az Ericsson, a vállalati kommunikációs részlegre pedig az Avaya tett 475 millió dolláros ajánlatot. A CDMA-részleghez hasonlóan ezt is aukción értékesítik majd, várhatóan néhány héten belül.

A Nortel nem csak Zafirovskitól vált meg, hanem az igazgatótanács létszámát is három főre csökkentette. A cég egyúttal bejelentette második negyedéves eredményeit is. A Nortel bevétele éves összehasonlításban 25 százalékkal csökkent, az első negyedévhez képest azonban 14 százalékot növekedett, így 1,97 milliárd dollárt tett ki. A nettó veszteség 274 millió dollár volt, kétszer annyi mint tavaly ilyenkor.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról