Szerző: Koi Tamás

2009. augusztus 10. 16:08

Nem lehet a Magyar Telekomé a Vidanet

Nem engedélyezte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy a Magyar Telekom megszerezze a kábeltelevíziós hálózatot üzemeltető, illetve ezen keresztül internet- és telefonszolgáltatást is nyújtó Vidanet Zrt-t. A hosszúra nyúlt eljárás során a GVH-t végül nem győzte meg a legnagyobb hazai szolgáltató, pedig az árak szinten tartása mellett hálózatfejlesztésre is ígéretet tett.

A Magyar Telekom tavaly decemberben kérelmezte először a GVH-tól, hogy hagyja jóvá a Vidanet Zrt-re vonatkozó részvényszerzését, mellyel a jelenlegi kilencven helyett száz százalékos szavazati jogot szerzett volna a cégben. A vállalat előterjesztése szerint a két cég összeolvadása nem korlátozta volna a versenyt, hiszen az érintett húsz településen élő fogyasztók számára nyitva áll a lehetőség a mobilinternetes és a műholdas szolgáltatások igénybevételére.

A GVH első körben, az idén februárban kezdődött vizsgálat lezárultával megállapította, hogy az összefonódással az érintett piacokon olyan gazdasági erőfölénnyel bírna a Magyar Telekom, mely veszélyeztetné a versenyt. A hatóság annak ellenére jutott erre a következtetésre, hogy a távközlési multi vállalta, hogy a Vidanet előfizetőinek a T-kábel előfizetőkkel egyező konstrukcióban nyújtja a szolgáltatást.

A Magyar Telekom az ügyben tartott első tárgyalás során közölte, hogy kiegészíti a kötelezettségvállalását, így a GVM második tárgyalást írt ki az ügyben. Ennek során a cég közölte, hogy hajlandó arra, hogy megfelelő feltételekkel más vállalkozásoknak is hozzáférést biztosítson a birtokába kerülő alépítményekhez, ígéretet tett rá, hogy a kiskereskedelmi ügyfeleknek a Vidanet és a T-Kábel árlistája alapján a lehető legkedvezőbb konstrukciókat kínálja majd, valamint vállalta, hogy három éven belül jelentős fejlesztéseket hajt végre a Vidanet hálózatán.

A GVM végül az újabb kötelezettségvállalások ellenére a második tárgyaláson sem engedélyezte a két cég összefonódását, mondván, hogy ezáltal a két független, stratégiailag jelentős infrastruktúra egy cég kezébe kerülne, ezzel pedig gyakorlatilag megszűnne a versenyhelyzet. A hatóság figyelmeztetett, hogy az alépítmények biztosítása a versenytársaknak alkalmas arra, hogy a Magyar Telekom átlássa a terjeszkedési tervüket. A GVH a Magyar Telekom hálózatfejlesztésre tett ígéretével kapcsolatban leszögezte, hogy a kábelhálózatok korszerűsítése jelenleg is zajlik több szolgáltatónál, éppen a versenyhelyzetnek köszönhetően.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról