Szerző: Bodnár Ádám

2009. augusztus 7. 13:38

Az OpenOffice.org is az Office-hoz hasonló menüt kaphat

A Microsoft Office 2007-ben debütált felhasználói interfészt másolná le az OpenOffice.org. A Sun egyik fejlesztője blogjában tett elérhetővé egy képet arról, milyen felülettel kísérleteznek, illetve a látogatók ki is próbálhatják működés közben az új menürendszert, amelyet aztán véleményezhetnek is.

A redmondiak szerint azért volt szükség az Office felhasználói interfészének áttervezésére, mert a program fejlődésével párhuzamosan egyre több képességet építettek be, a menük és eszköztárak száma egyre csak nőtt, míg végül a felhasználók már nem voltak képesek átlátni azokat. A Microsofthoz beérkező visszajelzésekből kiderült, a szoftvercsomag képességeinek egy része egyszerűen rejtve maradt a felhasználók elől: jellemző volt, hogy sokan olyan képességek beépítését kérték a cégtől, amik már benne voltak a termékben, csak nem találták meg őket.

A Microsoft világszerte ezreken figyelte meg, hogyan használják az irodai szoftvercsomagot, az így gyűjtött tapasztalatokat is felhasználták az új interfész tervezésekor. A cég állítja, az új felületen sokkal hatékonyabban lehet dolgozni, az átlagos Office-felhasználónak kevesebbet kell majd egerésznie és 60 százalékkal kevesebbszer kell kattintania az Office 2007-ben mint a korábbi verziókban. A radikális újítás azonban azt is jelenti, hogy a korábbi változatokhoz szokott felhasználóknak újra meg kell tanulni kezelni a szoftvert. Ez sokaknak okozott gondot, ezért az Office 2007-et legalább annyian szidják mint ahányan dicsérik.

\"\"

Az új menürendszert már a Windows 7-be beépített alkalmazások is megkapták, illetve az Office jövőre érkező 2010-es verziója is ilyen elrendezésre épülő felülettel rendelkezik. Az OpenOffice.org fejlesztői valószínűleg kényszerűségből kezdtek el egy ribbon-szerű menürendszerrel kísérletezni, a nyílt forrású irodai csomagnak csak akkor van esélye a Microsoft Office helyettesítésére, leváltására, ha arra megszólalásig hasonlít, a felhasználóknak nem kell újra megtanulniuk a kezelést. Az OpenOffice.org fejlesztői elkészültek egy új prototípussal, amelyen kipróbálható, milyen lenne ha a nyílt forrású irodai csomag is robbon-szerű interfésszel rendelkezne. Ezt bárki kipróbálhatja, véleményezheti. A blogbejegyzéshez érkezett hozzászólások egyelőre inkább negatívak, az OOo-felhasználók látszólag más újításokat sokkal szívesebben látnának a programban.

Egyelőre nem tudni, hogy az OpenOffice.org valamelyik következő változatába bekerül-e az új interfész, illetve hogy mellette választható marad-e a régi. A szoftver felülete mindenesetre megérett a cserére, az OpenOffice.org képességei az utóbbi évek alatt sokat fejlődtek, de a felhasználói interfésze és a menürendszer szinte semmit sem változott, mára divatjamúlt hatást kelt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról