:

Szerző: Bányai György

2009. augusztus 4. 13:57

Projektoros fényképező is van a Nikon újdonságai között

A Nikon négy új, 12,1 megapixeles CoolPix fényképezőgépet jelentett be, melyek között az első projektorral egybeépített modell is bemutatkozott. Bár a gépek nem nevezhetők unalmasnak, közülük most három az is lehetne, a negyedik modell egyedülálló felépítése elhalványítja a többiek jellegzetes karakterét. Garantáltan kevesebbet kapnak a reflektorfényből, a kivetítővel egybeépített CoolPix S1000pj miatt mi sem tudunk több bekezdés erejéig rájuk világítani.

A Nikon nem semmi! Bemutatta az első olyan fényképezőgépét, melyben egy projektor is képes a kijelző mellett az épp elkészült képet megjeleníteni, igaz, a fotózáshoz fény kell, a vetítéshez pedig inkább a sötét kedvez. A világelső fényképező vetítője nagy valószínűség szerint LED-fényforrással rendelkezik, ezért és parányi méretei miatt természetesen nem veheti fel a versenyt a fényerő tekintetében a hagyományos projektorokkal. A jellemzők között mindössze 10 ANSI lumen fényerőt és 640x480 képpontos VGA-felbontást találunk.

A CoolPix S1000pj 26 centiméteres távolságból 12,7 centiméteres átlójú képet vetít, de teljes sötétségben akár 102 centiméteres képátlóig is elmerészkedhetünk. Utóbbi esetben a fényképezőt a vetítési területtől két méterre kell letenni. A képek mellett a géppel készült videók is levetíthetők, a szórakozásnak 60 perc múltával az akkumulátor vethet véget.

\"\"

A Nikon CoolPix S1000pj fotós jellemzői között 12,1 megapixeles CCD-képérzékelőt, 28 milliméterről induló ötszörös zoomoptikát találunk, utóbbi fényereje nem épp a legjobb, értéke F:3,9-5,8. A 155 grammos fémház hátoldalán 2,7 hüvelykes, 230 ezer képpontos kijelzőn komponálhatjuk a képeket, melyhez segítségként 16 motívumprogram is rendelkezésre áll, ezek közül a témaautomatika automatikusan is választhat. A fémházas fényképezőt a gyártó szenzoreltolás elvén üzemelő rázkódásvédelemmel is kiegészítette, az EXPEED-képfeldolgozó processzor a képeket SD/SDHC-kártyákra menti. A lítiumion akkumulátoros fényképező a makrofelvételek készítésében is remekel, de ez nem meglepő, a Nikon ezen a területen mindig az élmezőnybe tartozott. A fényképezőt a közeljövőben 429 dollárért lehet majd megvásárolni.

\"\"

A gyártó a projektoros fényképezővel egyidőben három másik CoolPix kompaktot is bemutatott, ezek az S1000pj-hez hasonlatosan 12,1 megapixeles frényképeket készíthetnek. A CoolPix S70 optikája gépházon belül üzemel és 28 milliméteres széleslátószöget, valamint ötszörös zoomot kínál. A gépház hátoldalát a 3,5 hüvelykes 288 ezer képpontos OLED-kijelző teljes egészében elfoglalja, a kezelés gombok helyett ezen keresztül valósítható meg, mert a panel érintésérzékeny. A szenzoreltolás elvén üzemelő rázkódásvédelemmel felszerelt gép 340 dollárba fog kerülni.

\"\"

A 240 dolláros S640 az eddigi leggyorsabb CoolPix, a fürgesége a kioldási késedelem mellett a bekapcsolási időre is értendő. A 12,1 megapixeles CCD-szenzor elé a 28-140 milliméteres, ötszörös zoomra alkalmas optikát hagyományos módon építették, mely a közeli felvételeket akár 2 centiméteres tárgytávolságról is képes elkészíteni. A hasonló kivitelű CoolPix S570 199 dolláros áron foghatja meg a vásárlókat, ebben a modellben is 12,1 megapixeles képérzékelő és ötszörös zoomoptika van, ráadásul a legolcsóbb modell a Coolpix S640-nel a 2,7 hüvelykes, 230 ezer képpontos kijelzőn is osztozik.  A fényképezőkkel kapcsolatban a gyártó árakkal igen, de pontos megjelenési dátumokkal nem szolgált, így azok piaci szereplésére a következő hónapoktól számíthatunk.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.