Szerző: Bodnár Ádám

2009. augusztus 6. 10:53

Biztató jelek a processzorpiacon

A Mercury Research nyilvánosságra hozta az x86-os processzorok második negyedéves piacára vonatkozó felmérését. Éves szinten alig volt csökkenés, az első negyedévhez képest pedig jelentősen megnőttek az eladások.

Feltöltött készletek

Az x86-os processzorpiacon a darabszám szerinti eladások éves szinten csupán 2,5 százalékkal csökkentek, de az első negyedévhez képest közel 14 százalékkal bővültek, ami arra utal, a PC-piac szereplői végre feltöltötték készleteiket, amelyek a negyedik negyedéves raktársöprést követően végre visszatértek a szokásos szintre. A Mercury óvatosan optimista azonban, a harmadik negyedévre csak 4 százalékos szekvenciális növekedést jósol, ami jelentősen alatta marad a szokásos 13-14 százalékos növekedésnek.

A notebookok és különösképpen a netbookok előretörése az Intel térnyerését hozta a processzorpiacon a második negyedévben. A Mercury Research szerint a világ legnagyobb félvezetőgyártója 81 százalékra növelte részesedését az első negyedéves 79 százalékhoz képest. A notebookpiacon 89 százalékos, a szerverpiacon 90 százalékos, a desktop piacon pedig 71 százalékos részesedést ért el az Intel.

A Mercury előrejelzése szerint a harmadik negyedévben is folytatódik az Intel térnyerése, részint mert az AMD-nek nincs netbookokba való processzora, másrészt mert a termékei rosszabbak az Intelénél. Az elemzőcég szerint a processzorpiacon az Intel forgalma 6 százalékkal nő a harmadik negyedévben szekvenciális összehasonlításban, míg az AMD-é csak 3 százalékkal.

A vártnál jobb állapotban a PC-piac

A PC-piac egyébként minden elemzés szerint jobb állapotban van a vártnál. Az IDC és a Gartner második negyedéves adatai szerint az eladások mindössze 5-6 százalékkal estek a második negyedévben, szemben a korábban várt 9-12 százalékkal. Márciusban a Gartnernél még úgy látták, 2009-ben 9 százalék feletti ütemben csökken, a legfrissebb, június végi prognzózis szerint azonban a tavalyinál mindössze 6,6  százalékkal kevesebb konfugurációt adnak el a gyártók. 2008-ban világszerte 292 millió PC talált gazdára, idén ez 274 millióra csökken.

A Windows 7 októberi megjelenése nem lesz jelentős hatással az eladásokra, a Gartnernél úgy látják, az új operációs rendszer érkezése miatt sem a fogyasztók, sem a vállalatok nem kezdenek tömegével új számítógépet venni. A válság miatt elhalasztott beszerzések, cserék azonban később realizálódni fognak, 2010 és 2011 emiatt már egészséges növekdést hoz a piacra, jövőre több mint 10 százalékkal emelkedhetnek az eladások, a Gartner 10,3 százalékos növekedést vár darabszám alapján, ami 302 millió eladott PC-t jelent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról