Szerző: Bizó Dániel

2009. augusztus 6. 12:04

Már 4 milliárd mobiltelefon-felhasználó van a világon

Valószínűleg meghaladta már a 4 milliárdot is a mobiltelefon-felhasználók száma, derül ki a német BITKOM közleményéből, mely a német IT-ipar érdekképviseleti szervezete.

HIRDETÉS

A BITKOM a European Information Technology Observatory (EITO) adatai alapján úgy kalkulál, hogy idén év végére 4,4 milliárdan használnak majd mobilkészüléket világszerte, ami mintegy 500 millióval haladja meg a tavalyi 3,9 milliárdra becsült számot. Ez alapján szinte bizonyos, hogy amennyiben a becslések hozzávetőlegesen pontosak, a felhasználók száma mára meghaladja a lélektani 4 milliárdos küszöböt. Az 5 milliárdos határ két év távolságon belülre került, a prognózis szerint jövőre a mobilfelhasználók száma eléri a 4,8 milliárdot.

A globálisan 12 százalékos növekedést természetesen elsősorban a fejlődő országok adják össze, melyek népességhez viszonyított penetrációja viszonylag alacsony még. A legnagyobb húzóerőt jelenleg India képviseli, ahol becslések szerint idén várhatóan 110 millióval, vagyis 32 százalékkal 457 millióra növekszik a felhasználók száma. A legnagyobb piac Kína, itt a 12 százalékos növekedés is 73 milliós bővülést takar, így év végére 684 millióan mobilozhatnak a világ legnépesebb országában -- többen, mint egész Európában.

Ebből a szempontból Kelet-Közép Európa az iparosodott nemzetekhez tartozik, a mobilpenetráció hazánkban és a régióban 100 százalék feletti. Az EU-ban a felhasználók száma már nehezen növelhető tovább, az összes kapcsolatok száma mintegy 4 százalékkal növekszik idén, és eléri a 641 milliót. A piac dinamikáját nem a mennyiség, hanem a minőség adja már inkább: a 3G-s hálózatokra kapcsolódók száma 36 százalékkal 172 millióra duzzad idén, miközben a GSM visszaszorulóban. Az előrejelzések szerint az EU-ban mobil adatszolgáltatásokra fordított kiadások idén 10 százalékkal 33 milliárd euróra növekednek.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 21:50

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.