Szerző: Bodnár Ádám

2009. július 30. 14:55

Folyamatosan csúszik vissza a Motorola

Váratlanul szárnyalásnak indultak a Motorola papírjai, miután a vállalat ma az elemzői várakozásoknál kisebb veszteségről számolt be, amely a korábban meghozott szigorú költségcsökkenésekkel magyarázható. A cég csupán 14,8 millió mobiltelefont adott el, alig többet mint az első negyedévben és feleannyit mint tavaly ilyenkor. A vállalat az év végi nagy visszatérésre készül.

A Motorola a második negyedévben csupán 5,5 milliárd dolláros forgalmat ért el, ez éves szinten 32 százalékos visszaesésnek felel meg, azonban az első negyedévvel összevetve azonban már enyhe növekedés. A cég 4 millió dolláros nettó profitot tudott elkönyvelni, ez azonban egyszeri tételeknek köszönhető. A Motorola minden téren lefaragta kiadásait, ennek köszönhetően csökkent az üzemi vesztesége, amely az egyszeri tételek kedvező hatása miatt nettó szinten profitot eredményezett.

A nagyobbik amerikai mobilgyártó továbbra is lefelé csúszik a lejtőn, a vállalat annak ellenére alig tudta növelni mobiltelefon-eladásait, hogy az első negyedévhez képest a mobilpiac enyhén bővült. A cég saját becslése szerint piaci részesedése 5,5 százalék volt a második negyedévben, ezzel pedig csak az ötödik legnagyobb gyártó a Nokia, a Samsung, az LG és a Sony Ericsson mögött.

A cég mobiltelefonos divíziója mindössze 1,8 milliárd dolláros forgalmat ért el, vagyis egy készülékre 121 dollár bevétel jutott. A részleg azonban hatalmas veszteséget szenvedett el, a 253 milliós üzemi negatívum viszont jóval kevesebb mint az egy évvel korábbi 346 millió dollár. Az otthoni hálózati készülékeket gyártó részleg forgalma 27 százalékkal 2 milliárd dollárra apadt, a professzionális kommunikációs berendezésekkel foglalkozó divízió bevétele 17 százalékkal 1,7 milliárd dollárra apadt.

A Motorola már korábban közölte, idén veszteséges évre számít. A vállalat elnök-vezérigazgatója, Sanjay Jha a negyedéves eredmények bejelentése kapcsán közölte, a cég az év végén több Android-alapú okostelefont dob majd piacra, amelyek a 2010-ben érkező teljesen megújult és erőteljes termékportfólió előfutárai lesznek. A Motorola eddig még egyetlen androidos készüléket sem jelentett be hivatalosan, azonban a hét elején kiadott egy androidos szoftverfejlesztői készletet, amelynek segítségével a Google szoftverét futtató telefonokra lehet fejleszteni.

A vállalat 2008 márciusában jelentette be, hogy leválasztja a veszteséges mobiltelefonos üzletágat, azonban az elhatározást azóta sem követte tett. Az eredeti elképzelések szerint a mobilos divíziónak 2009 elején kellett volna önállósulnia, azonban továbbra is az anyavállalat része és egyelőre nincs információ arról, mikor következhet be a szeparáció.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról