Szerző: Bodnár Ádám

2009. július 30. 12:27

Kifulladt a Wii?

Kétharmadával zuhant a Nintendo profitja a most véget ért első pénzügyi negyedévben, a megjelenéskor bombasikernek számító Wii konzolból jóval kevesebb fogyott mint tavaly.

Az elemzői várakozásoknál rosszabb eredménnyel zárta a második naptári negyedévre eső első pénzügyi negyedévét a Nintendo. A japán konzolgyártó teljesítményén sokat rontott a jen erősödése is, mivel a cég forgalmának majdnem 90 százaléka exportból származik.

Egyelőre nem tudni pontosan miért, de a Wii forgalma meredeken csökkent a legutóbbi negyedévben. Három hónap alatt csupán 2,2 millió darabon tudott túladni a Nintendo, ez kevesebb mint fele az egy évvel ezelőtt értékesített 5,1 milliónak. Főleg Amerikában bukott nagyott a Wii, a tavalyi 2,5 millió darab után most 900 ezernél is kevesebb fogyott, Japánban pedig mindössze 21 ezer darabot adott el a cég, szemben a tavalyi 53 ezerrel. A visszaesés ellenére a Nintendo továbbra is bízik benne, hogy a 2010 márciusában véget érő pénzügyi évben 26 millió Wii-t képes eladni. A konzolból 2006 végi megjelenése óta már több mint 52 millió fogyott.

A Wii iránti kereslet rohamos csökkenését a recesszió mellett az is okozhatta, hogy az utóbbi időben nem jelent meg a konzolra olyan sikerjáték, amely meg tudta volna húzni az eladásokat. Az egy évvel ezelőtti negyedévre esett a Wii Fit és a Mario Kart Wii nemzetközi bemutatkozása, most azonban nem tudott ilyen húzócímekkel előrukkolni a Nintendo. A forgalmat ismét fellendítheti a Wii Sports Resort, azonban ez csak Japánban jelent meg júniusban, az Egyesült Államokban és Európában csak pár napja debütált. Japánban már félmillió felett járnak az eladások, világszinten is nagy siker várható, azonban ez már csak a jelenlegi negyedéves eredményeket tudja fellendíteni. Kérdés, hogy vajon a Wii-eladásokat mennyire tudja stimulálni a Sports Resort.

A Nintendo forgalma 253,3 milliárd jent (2,7 milliárd dollárt) tett ki az elmúlt negyedévben, ez 40 százalékos csökkenés éves összehasonlításban, miközben a cég profitja 107 milliárd jenről 42 milliárdra (448 millió dollárra) esett. A Thomson Reuters által megkérdezett elemzők 49 milliárd jenes profitot jeleztek előre. A cég ennek ellenére nem módosította 300 milliárd jenes éves profitelőrejelzését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról